Hrvatska

U TIJEKU SJEDNICA VLADE Plenković: Naš suživot s virusom se nastavlja

plenkovic

Na dnevnom redu sjednice Vlade koja se održava ovog četvrtka među ostalim je i ‘Informacija o aktualnom stanju i poduzetim aktivnostima vezanim za koronavirus u Hrvatskoj’, ‘Informacija o aktivnostima Stožera civilne zaštite te prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o do sada poduzetim mjerama za očuvanje radnih mjesta te planiranim mjerama za iduće razdoblje’.

-Najprije u vezi sa epidemijom, nakon uspješne borbe u prvom valu, konstatiramo proteklih dana da je virus ponovno tu. Nakon što se pojavio u veljači, zahvaljujući mjerama i ponašanju sugrađana smo ga uspjeli obuzdati i nakon toga smo počeli popuštanje mjera u tri faze. To se pokazalo ispravnim jer smo od 23. svibnja do 16. lipnja imali samo 12 novooboljelih. To je bio drugi najbolji rezultat u cijeloj Europi – započeo je premijer Andrej Plenković, kako prenosi Index.

-Poduzeli smo mjere i pokrenuli aplikaciju za siguran ulazak turista. I sada imamo preko 200.000 turista u zemlji. Posljednjih dana imamo porast broja zaraženih, uglavnom naših građana koji su došli iz susjednih zemalja i to treba služiti kao upozorenje na držanje mjera. Razumljivo je da je došlo do opuštanja nakon dva mjeseca. Iako se virus širi sporije u ljetnim mjesecima, što je i temeljni razlog da se na izbore ide u ljetnim mjesecima, Željeli smo na jesen kada brojni strani epidemiolozi predviđaju drugi val da je onda najbolje da imamo stabilnu vlast i novi legitimitet za suočavanje s ovim problemom kao i pitanjem gospodarskog oporavka. Naš suživot s virusom se nastavlja. Tome se moramo prilagoditi. Učinit ćemo sve da ga održimo na najnižoj razini – rekao je i dodao kako moramo očekivati žarišta. Kaže i da se mora paziti na očuvanje gospodarstva.

-Od aktivnih 117 slučajeva je 18 hospitalizirano, nitko nije kritičan, nitko nije na respiratoru i to je bitno drugačije nego na početku epidemije – dodao je.

Umjesto ministra Vilija Beroša govorio je državni tajnik Tomislav Dulibić.

-U Hrvatskoj imamo 136 aktivnih slučajeva. Danas očekujemo povećani broj novooboljelih, obzirom na bolnice u Zagrebu i Đakovo. Broj novooboljelih je usred popuštanja mjera i nepridržavanja mjera počeo rasti. U prvih nekoliko dana porasta, većina slučajeva je uglavnom iz BiH i Srbije. U Zadru je situacija pod kontrolom te se i dalje prati. U Đakovu su epidemiolozi i dalje na terenu i obrada je u tijeku. Virus je ponovno u zdravstvenom sustavu, u Psihijatrijskoj bolnici sv. Ivan je pozitivno 15 bolesnih pacijenata i četvero zaposlenika. Ostanimo oprezni i odgovorni – rekao je.

Više pročitajte ovdje.

Izvor: Index.hr

 

Pročitajte još

GLUMICA ZRINKA CVITEŠIĆ Ne sjećam se kad mi je netko toliko prirastao srcu kao što je Jele

Ivana Mijić Vulinović

HRT uveo cjelogodišnju pristojbu: Iznajmljivači apartmana nezadovoljni novom odlukom

Dulist

Prvi rast stanovništva u Hrvatskoj nakon desetljeća iseljavanja

Dulist