Zanimljivosti

U Stonu, u najstarijoj europskoj solani, počela je berba soli

solana ston63

U najstarijoj europskoj, a možda i svjetskoj solani, onoj u Stonu, počela je berba soli. Cijeli proces rada jednak je kao i stoljećima prije, sve se radi ručno, što oduševljava i posjetitelje iz cijelog svijeta koji dolaze vidjeti posao star stoljećima, izvješćuje HRT.

Od 6 sati ujutro lopate u ruke i kreće posao. Beračima soli nije se teško uhvatiti posla, a onamo, u pravilu, dolaze prijateljski.

– To je postala tradicija u mom ljetnom periodu, da je obaveza berba soli u Stonu, Svetanu želimo pomoći – kaže Ivo.

– Ekstra! Bez napora, zgodno: laganica, pivica – sve imate! Jesti, piti, još koja ženica i gotovo – kaže Tomislav.

Solana je tvornica pod otvorenim nebom, sve ovisi ponajprije o vremenu.

– Pa bile su velike vrućine, vrijeme je bilo solidno. Bile su one neke dvije noćne kišice, ali ništa, zanemarivo. Ako izvadiš dva puta, bit će nekakvih 400 tona, zavisi sve o vremenu – kaže Senio Medi, tehnolog u Stonskoj solani.

Prva berba traje tri dana, iz tri bazena se vadi sol i dnevno se izvadi oko 60 tona soli. Ukoliko to vrijeme dopusti, berba će se ponoviti za koji tjedan; ali da bi se iz više bazena mogla vaditi sol, potrebno bi bilo bazene popločati kamenom. To je proces koji je jako skup i jako zahtjevan.

Stonska sol je najzdravija sol, bez aditiva, a posebno je vrijedan cvijet soli.

– Solnog cvijeta oko 2 do 5 tona godišnje se uhvati, preko 300 tvrtki iz Hrvatske svake godine traži da to odjednom otkupi. Ne damo nikome nego u solanu, i može se kupiti u našem restoranu solane Ston u Malom Stonu – kaže Svetan Pejić, vlasnik Stonske solane.

U stonskoj solani sve se radi kao i stoljećima prije. Jedina novotarija je mala lokomotiva, također starija od pola stoljeća. Stoga ne čudi da berba soli oduševljava i posjetitelje.

– Sol je najvažnija za tijelo, sve izgleda vrlo prirodno i zdravo, i vidi se da je od starina – kaže Yuka iz Japana.

– Ovo je nevjerojatno, da se radi bez mehanizacije, sve na ruke od početka do kraja, jako nam se sviđa – kaže Anita iz Velike Gorice.

Radnici su zasukali rukave i posao završili prijepodne. Sutra je novi dan i novi posao.

Pročitajte još

NOVA SLIKA JADRANSKOG MORA Vatrenjača se pojavila u Nacionalnom parku Mljet

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1934. Na Lopudu rođena glumačka diva Marija Kohn

Dulist

‘Krila Oluje’ ove srijede na nebu iznad Opuzena

Dulist