Kultura

U SRIJEDU U Rupama prva hrvatska izložba dagerotipija!

dagerotipija izlozba

‘Zrcalo koje pamti: dagerotipije iz dubrovačkih zbirki’ naziv je izložbe kustosice Marine Filipović, koja će biti otvorena u srijedu, 28. prosinca u 12 sati u žitnici ‘Rupe’.

Riječ je o prvoj hrvatskoj izložbi posvećenoj isključivo dagerotpiji, najstarijem fotografskom procesu s pomoću kojega se dobivala unikatna fotografska slika, koja se mogla trajno sačuvati. Dagerotipija je nastala kao rezultat suradnje J. N. Niépcea i L. J. M. Daguerrea, a službeno je predstavljena javnosti 1839. godine u Parizu, pred francuskom Akademijom znanosti.

Vijesti o senzacionalnom otkriću brzo su se proširile Europom, a u Hrvatsku su stigle samo tri mjeseca nakon javnog predstavljanja u Parizu. Za Dubrovnik, ali i za ranu povijest fotografije u Hrvatskoj, među rijetkim poznatim domaćim dagerotipistima iznimno su važna dva Dubrovčana: ljekarnik Antun Drobac i Josip Betondić.

Na izložbi će biti predstavljeno 10 dagerotipija, sačuvanih na dubrovačkom području, od kojih su dvije iz fundusa Kulturno-povijesnog muzeja Dubrovačkih muzeja. Uz dagerotpije, po prvi puta će javnosti biti predstavljena i iznimno vrijedna ‘Knjižica poslovnih zabilježbi Josipa Betondića Jakovljeva od 1853–1864’, u kojoj autor na nekoliko stranica uspoređuje karakteristike pojedinih Voigtländerovih objektiva, a koja se čuva u Državnom arhivu u Dubrovniku.

Postav izložbe potpisuje kustosica Ivona Michl, a izložba će ostati otvorena do 28. veljače 2017. godine.

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist