Aktualno

U srijedu sastanak o prometnom povezivanju Županije

most peljesac

U srijedu, 28. kolovoza u hotelu Excelsior održat će se sastanak pod nazivom „Prometno povezivanje Dubrovačko-neretvanske županije i njen regionalni status u Republici Hrvatskoj u svjetlu najnovijih događanja“.

– Najjužniji dio naše županije je eksklava Hrvatske i Europske unije i taj položaj nužno je što prije dokinuti. U brojnim navratima očitovali smo svoja stajališta o dva najvažnija pitanja za ovu županiju: o prometnom povezivanju i njenom regionalnom statusu – stoji u pozivu župana Nikole Dobroslavića, organizatora sastanka.

Župan u pozivu podsjeća kako je Županijska skupština 22. rujna 2009. godine jednoglasno donijela Deklaraciju o prometnoj izoliranosti Dubrovačko-neretvanske županije, potom 13. ožujka 2012. godine poseban Zaključak na istu temu, dok je na sastanku svih predstavnika političkog i javnog života Županije održanom 30. srpnja 2012. jednoglasno usvojena Izjava o položaju Dubrovačko-neretvanske županije u Republici Hrvatskoj.

– U toj Izjavi iskazani su zahtjevi da se prometna izoliranost hrvatskog juga razriješi dovršenjem gradnje Pelješkog mosta i da naša županija mora zadržati status samostalne regionalne jedinice. U posljednje vrijeme obnavljaju se rasprave o obje teme: Pelješki most ili koridor/tunel/trajekt i koliko i kojih samostalnih regionalnih jedinica u Hrvatskoj. U tim raspravama sudjeluju i oni koji su pozvani i oni kojih se to ne tiče, u pravilu bez predstavnika Dubrovačko-neretvanske županije, najčešće se zamagljuje problem i njegova najbolja rješenja – podsjeća župan Dobroslavić.

– Bez obzira na već izrečene stavove o ovim pitanjima smatramo nužnim još jednom se o njima očitovati kako bismo Vladu RH i svekoliku hrvatsku javnost, članove Povjerenstva za izradu Predstudije, a i Europsku Komisiju upoznali sa stavovima lokalne i područne zajednice o ovim za nas sudbonosnim pitanjima – zaključuje župan Dobroslavić u svom pozivu na sastanak.

Inače, poziv na sastanak dobili su predsjednik RH Ivo Josipović, predsjednik Vlade RH Zoran Milanović, prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, saborski zastupnici s područja Županije, zastupnici u EU Parlamentu s područja Županije, akademici s područja Županije, čelnici županije, gradova i općina, čelnici općine Neum, čelnici političkih stranaka u Županijskoj skupštini, rektori i dekani visokoškolskih ustanova, predstavnici gospodarske i obrtničke komore, predstavnici udruga branitelja i civilnog društva te predstavnici Povjerenstva za izradu Predstudije.

Pročitajte još

Poništen natječaj za ravnatelja Rezervata Lokrum, stigla jedna nepotpuna prijava

Dulist.hr

Lasić osudio napad na sumještane: Nacionalni problem lomi se preko naših leđa!

Dulist

DORH provodi izvide zbog Frankovićevog pozdrava ‘Za dom spremni’

Dulist