Kultura

U Splitu otvorena izložba ‘Portreti’ Ane Opalić

ana opalic 1 web

Nakon Marije Grazio i njene izložbe ‘Odjavna špica’ u splitskoj galeriji Studio 21 svoje je radove izložila još jedna dubrovačka umjetnica. Naime, u utorak je izložbu naziva ‘Portreti (1994. – 2020.)’ otvorila Ana Opalić. Kustosica je Neli Ružić.

-Polovicom devedesetih godina prošlog stoljeća Ana Opalić započinje seriju fotografija portreta bliskih ljudi, prijatelja i članove svoje obitelji koje snima u dugim vremenskim intervalima. Portreti su rad u nastajanju, životni projekt o trajanju života, a bliskost autorice sa ljudima koje snima i kojima se iznova vraća, temelj su ove fotografske serije… Prvi su portreti nastali nakon povratka sa studija u poratni Dubrovnik kada snima majku, sestru i svoje prijatelje, dok su ostali snimani u prvom i drugom desetljeću ovog stoljeća… Pogledi upućeni Aninom objektivu dopiru direktno do nas. Oni nas promatraju iz drugog vremena, zure u nas sada. To premošteno vrijeme, kao i rizomatičnost vremenskih odnosa u prostoru, svjedoče nagomilavanju vremena života, njegovog o(p)stajanja i nestajanja koji su, u dosluhu s portretiranim ljudima, zabilježeni majstorskim okom, objektivom i okidačem Ane Opalić u preciznoj milisekundi tadašnjosti… – stoji, između ostaloga, u opisu kustosice.
Ana Opalić diplomirala je TV i filmsko snimanje na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu 1997. godine. Izlaže fotografiju i videoumjetnost od 1991. godine. Koristeći autobiografske sekvence bavi se pitanjima identiteta i pripadanja, sudbinom mjesta i bilježenjem promjena u nezaustavljivom tijeku vremena. Njezin odnos prema vlastitoj okolini pomiče se od uključivanja okoline u propitkivanje kategorije identiteta do angažiranosti u priču i memoriju određenog mjesta. Redateljica je i snimateljica tri dokumentarna filma, te jednog kratkog igranog.  Objavila je i dvije knjige fotografija: Brsalje, 2017. i Dom, 2018. te u koautorstvu sa arhitektom Davidom Kabalinom knjigu Dubrovački karavanski put, 2019. godine. 2003. godine predstavljala je Hrvatsku na Venecijanskom bijenalu. Osnivačica je i web portala Suvremena hrvatska fotografija. Živi i radi u Zagrebu.

Izložba je organizirana uz podršku Ministarstva kulture i medija RH, Grada Splita i Zaklade Kultura nova, a ostaje otvorena do 7. studenog.

ana opalic web

 

Pročitajte još

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist

U Art radionici Lazareti predstavit će se plesno-izlagačka izvedba ‘Co-lažiranje’

Dulist

Dubrovačka baština otvara izložbu dubrovačkog kolekcionara Avda Ćimića

Dulist