Kultura

U sklopu Dana kršćanske kulture pogledajte restaurirani film o 1000. proslavi Feste iz 1972. godine!

dani krscanske kulture pressica 100316 4

Biskup dubrovački Mate Uzinić rekao je u četvrtak u Dubrovniku kako je manifestacija ”Dani kršćanske kulture” u sklopu koje će ove godine od 12. do 21. ožujka u Dubrovniku biti upriličeno 14 programa, poluga koja uvodi u Veliki tjedan, kao i vazmeno otajstvo muke, smrti i uskrsnuća Gospodinova.

Uzinić je na konferenciji za novinare istaknuo kako ”Dani kršćanske kulture” nisu samo konzumiranje takve kulture, nego i njezino stvaranje.
– Dani kršćanske kulture su poluga koja nas polako uvodi u Veliki tjedan i vazmeno otajstvo muke, smrti i uskrsnuća Gospodinova. Oni nisu samo konzumiranje kulture nego i poticaj na stvaranje takve kulture. U tom smislu je i njihov doprinos Crkvi na području Dubrovačke biskupije značajan. Osim toga valja istaknuti i važnost ”Dana kršćanske kulture” kao načina kroz koji mi onaj program koji imamo na godišnjoj razini, a ove godine je to Godina sv. Vlaha i Godina Milosrđa, pokušavamo na ”Danima kršćanske kulture” doreći – rekao je Uzinić.
Pročelnica Vijeća za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije, Rina Kralj Brassard, istaknula je kako će se od 12. do 21. ožujka održati ukupno 14 programa.
– Ukupno će biti 14 programa, od čega sedam glazbenih programa. Bit će predstavljena tri izdanja, kao i dvije filmske projekcije, kao i križni put na Srđ te Noć crkvenih muzeja –  rekla je Kralj Brassard. Naglasila je kako je ovogodišnji program obilježen temom mučeništva u skladu s jubilejima, odnosno s 1700. obljetnicom mučeničke smrti svetog Vlaha, kao i 600. obljetnicom od donošenja zakona kojim je Dubrovačka Republika ukinula ropstvo.
-Imamo jednu izuzetnu rijetkost ove godine. ”Grad na srcu sveca” je 20-minutni dokumentarni film o proslavi jubilarne 1000. Feste iz 1972. godine. Taj film je uspješno sačuvan i restauriran, a kroz njega ćete vidjeti urbano lice Grada –  rekla je ona.
Inače, manifestacija će u Dubrovniku biti otvorena u subotu 12. ožujka, a odmah po otvaranju u crkvi svetog Dominika bit će praizvedba ”Dive Grabovčeve”, prve hrvatske opere u BiH. Dan nakon je križni put na brdo Srđ, kao i izvedba duhovnog rock mjuzikla ”Život za život”. Među ostalim valja izdvojiti i Noć Crkvenih muzeja u petak 18. ožujka, dok je na blagdan svetog Josipa, 19. ožujka svečano euharistijsko slavlje kojim će se obilježiti peta obljetnica ređenja dubrovačkog biskupa Mate Uzinića.
Inače, u deset dana, u Splitu, Šibeniku i Dubrovniku bit će upriličeno ukupno 60 različitih programa.

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist