Kultura

U Saloči od zrcala predstavljen roman Matka Sršena ‘Rokaška Kraljevina’

naslovna matko

Usprkos lošem vremenu napunila se sinoć Saloča od zrcala Narodne knjižnice Grad, gdje je naš poznati redatelj i pisac Matko Sršen predstavio svoj najnoviji roman ‘Rokaška Kraljevina’.
-Roman je ovo inspiriran autorovim odrastanjem u Dubrovniku kada je Grad izgledao i živio posve drugačije. S jedne strane to poratno razdoblje karakterizira neimaština, oskudica, a s druge prekrasna sloboda kretanja, kreiranja igre, uspostave odnosa… Paralelno stasaju Dubrovačke ljetne igre na kojima su djeca statisti. Odvijao se tu i tada zapravo jedan mimesis tih Igara i svih onih najčišćih ideja umjetnosti, slobode… Matkov roman je u suštini portret neobuzdane zaigranosti te generacije – opisao je predstavnik naklade Sandorf Ivan Sršen.
Autoru je susret u Saloči od zrcala bio izrazito emotivan.
-Ja kad dođem u Dubrovnik, a dolazim sve rijeđe, sam kao u nekom snu. Tako da neke precizne, realne dojmove nisam u stanju ponuditi. Inače, pa tako ni sada s promocije. Vidim lica koja poznajem, a više im ne znam imena, pa me onda u tom mom snu pomalo i stid. I milo mi je i gorko. I razočaran sam i oduševljen u isto vrijeme. Pomalo je sve to skupa moram priznati i šokantno, a što odine odmiču taj je osjećaj sve intenzivniji. Ali to je Dubrovnik, ne znam kako je s drugim gradovima. Znam da je floskula izrečena toliko puta, ali uistinu je tako – vi pođete iz Grada, ali Grad je u vama i zapravo se niste makli ni koraka. U međuvremenu neke stvari blijede, a neke, poput ovih koje opisujem u romanu, se izoštravaju do najveće moguće, čak i bolne, oštrine – rekao nam je Sršen nakon promocije.
Na predstavljanju su još sudjelovali: Antun Pavešković, Jovica Popović, te glumci Maro Martinović, Doris Šarić Kukuljica i Anja Šovagović-Despot, koji su čitali ulomke iz romana.

 

Foto: Vedran Levi

Pročitajte još

[FOTO] SJAJAN KONCERT Lang-Lessing: Dubrovačke ljetne igre trebaju biti ponosne

Dulist

75. IGRE Jazz senzacija oduševila publiku na Lovrjencu

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovoljetna Art&Wine radionica

Dulist