Zanimljivosti

U RUJNU Počinje obnova botaničkog vrta na Lokrumu

botanicki vrt 2

Javna ustanova Rezervat Lokrum prošle je godine pokrenula projekt kako bi se u najkraćem mogućem roku unaprijedilo stanje stagnacije i propadanja botaničkog vrta.

-Javna ustanova Rezervat Lokrum je preuzela inicijativu i potaknula postupak obnove vrta u svrhu očuvanja i kvalitetnije interpretacije te uložila značajna sredstva i rad u izradu potrebne dokumentacije te osigurala sredstva za obnovu – ističu iz Javne ustanove.

Botanički vrt na otoku Lokrumu uspostavljen je 60-ih godina 20. stoljeća s ciljem praćenja prilagodbe egzotičnog bilja u uvjetima našeg podneblja kao svojevrsna znanstveno pokusna ploha. Danas, Institut za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku skrbi o ovom vrtu u znanstvenom i stručnom smislu. Nažalost, posljedice granatiranja tijekom Domovinskog rata te intenzivne nepovoljne meteorološke pojave tijekom zadnjih godina imale su značajan negativan utjecaj na vrt i biljni materijal te je bilo potrebno hitno poduzeti odgovarajuće mjere za revitalizaciju vrta.

Na temelju geodetske podloge vrta, izrađeni su idejni i izvedbeni projekt te su ishođena sva potrebna dopuštenja i suglasnosti nadležnih tijela iz područja zaštite prirode i kulturne baštine. Tako je krajem prošle godine izrađena projektna dokumentacija uređenja i opremanja vrta i staza čija je ukupna vrijednost izvođenja radova 3,8 milijuna kuna.

-Projektom se predviđa opremanje postojećih staza i postava elemenata interpretacije unutar vrta sa svrhom povećanja standarda materijalne opremljenosti botaničkog vrta i cijelog zaštićenog područja. Također, osigurava se povećanje broja educiranih i informiranih posjetitelja o ulozi i važnosti šumskih ekosustava, kao i pružanje informacija o porodicama i vrstama biljnog materijala na području botaničkog vrta i cijelog rezervata – rekli su iz ustanove. Tijekom 2019. provedena su tri postupka javne nabave. Obzirom da su tijekom prva dva postupka iznosi bili neodgovarajući, ova Javna ustanova provela je i treći postupak i konačno je potpisan ugovor početkom ljeta s tvrtkom Araucaria d.o.o. iz Zagreba.

Predviđeno trajanje obnove je šest mjeseci počevši od 1. rujna 2019., s napomenom da radovi u vrtu neće početi prije listopada.

Sa svim radnjama i činjenicama je upoznato Sveučilište u Dubrovniku čija je djelatnica dr. sc. Katija Dolina stručna savjetnica u Botaničkom vrtu na Lokrumu, aktivno sudjelovala u izradi dokumentacije tijekom koje je uvaženo njeno stručno mišljenje i smjernice. U okviru ovog projekta obnove predviđa se sanacija i uređenje postojećih staza dužine oko 725 m, uklanjanje oštećenog biljnog materijala i sadnja 195 novih biljnih vrsta s ukupnim brojem 1466 sadnica na 13 polja u vrtu. Također će se postaviti i nova urbana oprema (klupe, informacijske i interpretacijske ploče, ulazni portal). Botanički vrt će u novu sezonu ući u svom potpuno novom ruhu kako bi dočekao sve koji Lokrum izaberu kao omiljenu destinaciju prilikom svog posjeta – zaključuju iz JU Rezervat Lokrum.

Pročitajte još

OPTIČKA VARKA ILI IPAK NE?! Jedrilica prošla za dlaku ispod Mosta

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1897. Na Korčuli rođen kipar Frano Kršinić

Dulist

Australska influencerica upozorava na pravila odijevanja na hrvatskim plažama

Dulist