Aktualno

U PETAK Svečano otvorenje novog prostora Obiteljskog centra

obiteljski centar 1

Obiteljski centar, Područna služba Dubrovačko-neretvanska je tijekom prošle i ove godine osigurala i opremila nove prostore za rad, a svečano otvorenje novih prostora održat će se u petak 7. lipnja u 11 sati u upravnoj zgradi TUP-a, Svetoga križa 3, Dubrovnik.

Reformom sustava socijalne skrbi Obiteljski centar je sa 01.01.2023. osnovan kao samostalna javna ustanova, koja u okviru svoje djelatnosti pruža usluge savjetovanja, psihosocijalnog savjetovanja, obiteljske medijacije i psihosocijalnog tretmana radi prevencije nasilničkog ponašanja, kao i druge usluge savjetodavnog i preventivnog rada propisane Zakonom o socijalnoj skrbi.

Sjedište Obiteljskog centra je u Zagrebu, dok na području Republike Hrvatske djeluje ukupno dvadeset i jedna područna služba. U obavljanju djelatnosti Obiteljski centar surađuje s humanitarnim organizacijama, udrugama, vjerskim zajednicama te drugim domaćim i stranim pravnim i fizičkim osobama koje pružaju potporu obitelji, djeci, mladima i ostalim članovima obitelji i drugim osobama i promiču obiteljske vrijednosti te pridonose podizanju kvalitete obiteljskog života.

Područna služba Dubrovačko-neretvanska, sa sjedištem u Dubrovniku, obavlja djelatnost za područje Dubrovačko-neretvanske županije, koja, prema rezultatima posljednjeg popisa stanovništva iz 2021. godine, broji ukupno 115.714 stanovnika.

U okviru svoje djelatnosti Područna služba Dubrovačko-neretvanska provodi različite aktivnosti s ciljem unapređenja rada Obiteljskog centra i pružanja bolje podrške korisnicima. Kroz uspostavu suradnje sa svim relevantnim dionicima u lokalnoj zajednici poput Hrvatskog zavoda za socijalni rad, Doma zdravlja Dubrovnik, Vijeća za prevenciju nasilja te odgojno-obrazovnih institucija, postiže se sveobuhvatnije razumijevanje potreba zajednice. Ovakva suradnja omogućava prilagodbu ponuđenih usluga sukladno potrebama građana, proširuje mrežu dostupne podrške te efikasnije rješava izazove s kojima se suočavaju korisnici.

Jedan od prioriteta Obiteljskog centra, s ciljem odgovora na sve potrebe korisnika, je i kontinuirano usavršavanje stručnih radnika u području savjetovanja, obiteljske medijacije, supervizije psihosocijalnog rada i programa za podršku obitelji i roditeljstvu.

Područna služba Dubrovačko-neretvanska do osamostaljivanja Obiteljskog centra i odvajanja od Hrvatskog zavoda za socijalni rad, djelovala je kao odjel unutar Centra za socijalnu skrb Dubrovnik. Iz tog razloga bilo je potrebno osigurati novi prostor za primjereno obavljanje djelatnosti Obiteljskog centra.

Zahvaljujući angažmanu i razumijevanju potreba Obiteljskog centra od strane Grada Dubrovnika te uz podršku Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, u rujnu 2023. godine sklopljen je ugovor o dugogodišnjem zakupu poslovnog prostora na adresi Sv. Križa 3, čime je osiguran prostor koji svojom veličinom i položajem odgovara svim potrebama djelatnosti Obiteljskog centra. Prostor je uz financijsku podršku Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u kratkom vremenskom razdoblju u potpunosti adaptiran i uređen za rad s korisnicima.

Obiteljski centar Područnoj službi Dubrovačko-neretvanskoj osigurao je novi službeni automobil, a time i mobilni tim te dostupnost svih socijalnih usluga korisnicima Obiteljskog centra diljem županije.

Posebno važno je istaknuti da je tijekom 2023. god. područna služba pružila ukupno 845 usluga za 215 korisnika, a radilo se u otežanim prostornim i kadrovskim uvjetima rada. Osnivanjem Obiteljskog entra kao samostalne javne ustanove udvostručen je broj stručnih radnika u Područnoj službi Dubrovačko-neretvanskoj te je time područna služba u potpunosti kadrovski popunjena.

Od početka rada Obiteljskog centra kao samostalne javne ustanove broj korisnika u Područnoj službi Dubrovačko-neretvanskoj kontinuirano raste, čemu zasigurno uvelike doprinosi kvalitetna suradnja s gradskom vlasti, lokalnom zajednicom, formiranje mobilnog tima i novi prostor područne službe.

Pročitajte još

Novi-stari knez Republike Porporela preživio atentat u Kneževom dvoru

Dulist

DINNER IN THE SKY Nezaboravno iskustvo dolazi u Dubrovniku

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist