Kultura

U PETAK Izložba ‘Impuls življenja’ dubrovačkog umjetnika Tonka Smokvine

perak dmp smokvina

Otvorenje izložbe ‘Impuls življenja’ dubrovačkog umjetnika Tonka Smokvine u galerijskom prostoru hotela Rixos Premium Dubrovnik održat će se petak, 11. kolovoza u 19.30 sati.

‘Kompozicije povezuju uspostavljena monokromna polja poput okvira i prostore pikturalnog u kojima se događaju snažni potezi unošenja boje u i na platno. Oni tvore šifre i kodove. Navodi se dinamika i muzika nepravilnih oblika i duboki bezglas monokromije. Čiste forme iskaz su unutrašnje nužnosti, beskraja. Istražuju se transcendentne vrijednosti duha kroz vizualni karakter plohe. Uprizoruje se unutrašnja svjetlost. Praznine, koje su pikturalni brid, iscrtavaju tišinu bivanja u bespredmetnom i bezgraničnom. Ne postoji tu ni početak ni kraj. Zrak mekano |snažno pokreće unutrašnjost scene koja se zapisuje u dubini trenutka. Drama lakoće i markantnost pokreta i njihova ukorijenjenost u ništa je smireno omeđena | uokvirena čistim poljima svijesti. Uspostavlja se markiranje života. Potpisuje se spiritualna čištoća. Let | zaron u duhovne događaje se odvija. Kontemplacija, meditacija i neprestalnost kretanja se razmatraju. Autor rastvara ciklus poput knjige prostora zrcaljenja. Što se događa? Događa se elementarno i kompleksno izražavanje suptilnih znakova svijeta estetičkog bitka. Znakovnim procesom se objektivizira i dolazi se do esencijalnog’, piše kustosica Petra Golušić.

Ako propustite otvorenje, prilika za druženje s umjetnikom je već sljedeći dan, subota 12. kolovoza u podne kada će umjetnik dati uvid u proces stvaranja svojih radova na Art talku gdje će se potaknuti dijalog između publike i Tonka Smokvine.

Pročitajte još

[FOTO] Vinarske i vinogradske teme u Putnikoviću

Dulist

[FOTO] Virtuoznost kvarteta Arod oduševila publiku u Dvoru

Dulist

[FOTO] Ansambl LADO oduševio publiku u parku Gradac!

Dulist