Hrvatska

U Organizacijskom odboru Povorke Ponosa i Dubrovkinja Paula Zore

paula zore

Dok Zagreb očekuje još jedna, 13. po redu, Povorka ponosa koja će se održati 14. lipnja, na portalu Libela.org izašao je razgovor s Paulom Zore, članicom Organizacijskog odbora Povorke ponosa i jednom od koordinatorica Zagreb Pridea. Paula je djevojka iz Dubrovnika koja je između ostalog, za Libelu odgovarala na pitanja o solidarnosti (što je ovogodišnji proglas Povorke), borbi manjina, zakonima o LGBT osobama…

Donosimo dio razgovora kojeg možete pročitati ovdje.

Videospot ovogodišnjeg Zagreb Pridea prati povijesni tok borbe za ljudska prava (pa tako i prava seksualnih manjina). Koliko se danas, od održavanja prve zagrebačke Povorke ponosa 2002., može govoriti o liberalnijim i tolerantnijim stavovima društva imajući u vidu novi zamah konzervativne desničarske struje?

Video pokazuje borbu/e za ljudska prava, povijest pokazuje da je ta borba stalna, da je neke bitke potrebno voditi iznova. Način na koji danas artikuliramo borbu pokazuje da su neke bitke dobivene i prava stečena, pokazuje da smo na pravoj strani povijesti i da budućnost jest naša. Ovaj zamah desnih strujanja može se u tom smislu tumačiti kao znak slabosti, jer ovakav otvoreni napad može značiti da su neke pozicije moći koje su se prešutno podrazumijevale sada dovedene u pitanje, da suptilniji mehanizmi kontrole više ne djeluju, pa se ona preselila u javnu sferu.

Video pokazuje da se od borbe za jednakopravnost ne smije odustati.

Što se sve očekuje u Pride tjednu?

Pride week traje od 6. do 13.6. i otvoren je izložbom “Naša strana povijesti” koja kroz fotografije i predmete prikazuje povijest Povorke ponosa. Program je u potpunosti besplatan za posjetitelje i posjetiteljice, a sastoji se od tribina, projekcija filmova, partija te radionica transparenata.

Foto:Facebook

Pročitajte još

[RAZGOVOR] GORAN VIŠNJIĆ Ljudi govore: Vratio se Šime! A ja nisam nikad ni otišao!

Ivana Mijić Vulinović

IMATE LI I VI OVAKVA PRIMANJA? Prosječna plaća u Hrvatskoj je 1.324 eura

Dulist

MINISTARSTVO O GLOBALNOM TEHNOLOŠKOM KVARU Moguća su kašnjenja u zračnom prometu

Dulist