Kultura

U Krapini otvorena izložba ‘Dva u jedan’ Lucije Perojević i Biserke Orešković

seifried perojevic izlozba krapina

U Galeriji Grada Krapine u četvrtak navečer otvorena je izložba ‘Dva u jedan’ naše sugrađane Lucije Perojević i Biserke Orešković iz Osijeka. Uz brojne posjetitelje o radovima je govorio Andrija Seifried, a izložbu je otvorio dogradonačelnik Grada Krapine Ivica Hršak.
Ova izložba donosi dijalog dvaju različitih pristupa keramici, gdje svaka umjetnica na svoj način istražuje i preispituje granice ovog tradicionalnog medija kroz suvremene umjetničke prakse.
Kako ističe Seifried, nije slučajan naziv izložbe dviju keramičarki iz Osijeka, iako Lucija Perojević živi u Dubrovniku, a Biserka Orešković u Osijeku… Jedna stvara i radi u keramici već preko 20 godina, a druga je gotovo na početku svoje keramičarske karijere. Sve ukazuje na ovo, naglađava Seifried, ‘dva u jedan’.
-Rad kod Lucije Perojević, mogu slobodno reći, poznajem poput samog sebe, ta njezina lirska nota crteža na uporabno/ukrasnim predmetima svojim gotovo filigranskom profinjenošću daju njenim zdjelama, tanjurima, vazama ili kutijicama posebnost utkanu u svakom potezu kista, svakom doziranju boje. Lucija nikada ne skreće sa svoje zacrtane linije izuzetnog kreativnog creda kojeg nam uvijek i ponovno dokazuje, a time i samu sebe svrstava u red hrvatskih najrafiniranijih keramičarki koja osjeća glinu i istoj udahnjuje tu lirsku notu suptilnog “iskonsko ženskog” rukopisa. Lucija prilazi glini osjećajem i dušom, a kroz crtež ukazuje na istanćanost i svu raskoš njezinog crtačkog umijeća. Upravo time, njeni se radovi odlikuju profinjenošću crteža i izuzetno glatkom podatnošću konačnog “proizvoda” koji plijeni pažnju promatrača – zapisao je Seifried o našoj sugrađanki.
S druge strane, Biserka Orešković spaja gotovo nemoguće.
-Iako, na samom početku svog impresivnog stvaralačkog opusa, ova mogu je sada već nazvati ‘umjetnica’ istražuje glinu, njene oblikovne podatnosti do granica koje već sada ukazuju da je riječ o istinskoj i iskrenoj zaljubljenici u glinu tj. keramiku. Studiozno prilazi u sam materijal koji joj je neiscrpna motivacija i inspiracija istraživanja, ne samo svojih, već istovremeno i oblikovnih mogućnosti bijele gline. Biserka u svom radu počinje koristiti i porculan – dodao je.

Banner 300x250 DU 1

Pročitajte još

‘FOTOGRAFIJE’ Otvorena izložba kojom Mara Bratoš obilježava 30 godina stvaralaštva

Dulist

[FOTO] GALERIJA FLORA Izložba ‘Hell is empty’ češke fotografkinje

Dulist

FESTIVAL ‘GRAD OD RIJEČI’ Grkeš: Dubrovnik riječima gradi mostove među ljudima i kulturama

Dulist