Kultura

U KNEŽEVU DVORU ‘Brodovi na fotografijama i razglednicama od sredine 19. do sredine 20. stoljeća’

Brodovi na fotografijama i razglednicama od sredine 19. do sredine 20. stoljeca 4

U sklopu Dubrovačkog zimskog festivala, u Kneževu dvoru u četvrtak, 7. prosinca 2023. godine otvorena je izložba Dubrovačkih muzeja “Brodovi na fotografijama i razglednicama od sredine 19. do sredine 20. stoljeća“. Izložba je nastala u koautorstvu više kustosice Ljerke Dunatov i kustosa Dina Lokasa, dok grafičko oblikovanje potpisuje Studio m&m, a likovni postav Željko Ćatić i Ivona Michl.

Na izložbi se prvi put predstavlja građa iz fundusa Pomorskog i Kulturno-povijesnog muzeja, kao i posuđeni predmeti iz privatnih zbirki. Izloženo je oko 280 fotografija i razglednica nastalih u razdoblju od 1866. do 60-ih godina 20. stoljeća, koje su bile u vlasništvu dubrovačkih brodara i drugih brodarskih društava koji su uplovljavali u dubrovački akvatorij.

– Osim nekoliko jahti i jedrenjaka, na njima su prikazani parobrodi velikih poduzeća obalne linijske plovidbe, kao što su „Dubrovačka parobrodska plovidba“, „Austrijski Lloyd“, „Mađarsko-hrvatsko parobrodarsko društvo (Ungaro-Croata)“, „Dalmatia“ te „Jadranska plovidba“. Brodovi su bili uglavnom građeni u stranim brodogradilištima, poput „Tršćanskog Lloyda“, engleskih, njemačkih i škotskih brodogradilišta, a dio njih izgrađen je i u domaćim brodogradilištima u Gružu i Malom Lošinju. Najstarija predstavljena fotografija jednoga od najvrsnijih fotografa u povijesti hrvatske fotografije, Tomasa Burata, nastala je u razdoblju između 1866. i 1876., a prikazuje bark „Gino“. Iza fotografskog objektiva stajali su, osim već spomenutoga Tomasa Burata, i Antonio Jelaska (Jellasca), Antun Miletić, Mario Cirkovich, Andrović-Goldstein, Giletta (Nica), Ernesto Rossi (Genova), Robario Valsente, D. Brigidar (Monopoli), Hansen & Sons i ostali – istaknula je autorica Ljerka Dunatov

– Osim rijetkih litografskih razglednica, prikazane razglednice uglavnom su izrađivane prema predlošku fotografije i u tehnikama svjetlotiska i bakrotiska. Od domaćih dubrovačkih i hrvatskih nakladnika najčešće nalazimo Ivana Kulišića, Iva Nikoletića, Nika Bogišića, Jovana Tošovića, Knjižaru Jadran, tvorničara Luja Milića (Slano), Knjižaru i papirnicu I. Kordić, Ivu Manacića (Kraljevica), Antonia Bogića (Šibenik), S. Markovića (Zagreb), Guida Costalungu (Pula), Knjižaru Banić (Sušak), Foto Tempo (Đuro Griesbach, Dubrovnik), Foto Spezial, Photo Colbert i druge. Među stranim nakladnicima razglednica s motivima brodova su: Austrijsko mornaričko društvo, Stengel & Co. (Dresden), Philipp & Kramer (Beč), Brüder Pick (Beč), Pürger & Co. (München), Dr. Trenkler & Co. (Leipzig), Erminio Mandel (Kotor), Teodora Margusina, Milan Mandić (Trst), Stabilimento Tipo-Litografico E. Sambo & Co. (Trst), Atelier Krišer (Stara Kanjiža), Art Institut – Orell Füssli (Zürich), A. Fr. Reincke (Dresden i Opatija) i mnogi drugi – dodao je autor Dino Lokas.

Na otvaranju izložbe “Brodovi na fotografijama i razglednicama od sredine 19. do sredine 20. stoljeća“ koja se može pogledati u Kneževu dvoru do kraja travnja 2024., uz autore govorila je ravnateljica Dubrovačkih muzeja Ivona Michl, a otvorila ju je zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić.

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist