Grad

U KNEŽEVOM DVORU Novi sustav grijanja i hlađenja koristi morsku vodu za izvor energije

knezev dvor grijanje hladenje 2

Završeni su svi radovi na zamjeni postojećeg tehničkog sustava grijanja i hlađenja u Kneževom dvoru, izvedeni u sklopu projekta DURA-e „Seadrion“. Novim postrojenjem opskrbljuje se zgrada Gradske uprave i Knežev dvor, ali i Kino Sloboda te Kazalište Marina Držića.

Kroz projekt sufinanciran sredstvima Europske unije ugrađeno je šest dizalica topline koje kao medijator koriste obnovljive izvore energije, u ovom slučaju morsku vodu, odnosno hlade/griju navedeni kompleks zgrada uz pomoć morske vode.

Korištenje mora kao neiscrpnog toplinskog izvora osigurano je indirektnim načinom. Postojeće okno za zahvat morske vode smješteno je u Gradskoj luci dok se crpke za recirkulaciju morske vode nalaze u prostoru stanice. Crpke su slobodnostojeće, u kućištu od nehrđajućeg čelika, te njima upravlja kontrolna jedinica. Hladna, odnosno topla voda se prema krajnjim potrošačima distribuira preko tri podstanice, od kojih se po jedna nalazi u Kneževom dvoru, zgradi Gradske uprave te u Kazalištu.

Cijena radova bez PDV-a iznosila je 3.186.484,00 kuna, dok maksimalni iznos sredstava iz EU fondova korišten za nabavku opreme novog sustava iznosi 69.993,00 eura. Dodatno je izvedena zamjena dotrajalog cjevovoda koji vodi do podstanice u Kazalištu Marina Držića, a radovi su stajali 151.357,00 bez PDV-a.

Pilot projekt zamjene sustava u Kneževu dvoru ima veliki značaj jer je riječ o korištenju obnovljivih izvora energije u povijesno-kulturnim središtu, odnosno UNESCO-vom zaštićenom području te će biti pokazni primjer za ADRION regiju.

Pročitajte još

Dubrovačke mjere priuštivog stanovanja predstavljene kao primjer djelovanja lokalnih vlasti gradova EU

Dulist

HVALI SE PROTUPRAVNOM ODLUKOM! Što stoji iza Raguževe ‘koferijade’?

Ivana Mijić Vulinović

GRAD POZIVA Ispunite anketu i doprinesite planiranju zelene urbane obnove!

Dulist