Kultura

U Klovićevim dvorima otvorena izložba ‘Korijeni i krila’ Vlaha Bukovca

bukovac klovicevi dvori

Izložba ‘Korijeni i krila’ cavtatskog umjetnika Vlaha Bukovca otvorena je u zagebačkim Klovićevim dvorima. Ona obuhvaća najplodnije razdoblje našeg umjetnika ono – zagrebačko. Kako donosi HRT, u razdoblju prikazanom na izložbi Bukovac je ostvario neka od svojih kapitalnih djela, a zahvaljujući njemu Zagreb postaje središnje mjesto likovnih zbivanja na ovim prostorima.
Njegovo je djelovanje ostavilo neizbrisiv trag u formiranju Zagreba. Bukovac, naime, 1893. dolazi u Zagreb koji se oporavlja od velikog potresa 1880. te počinje dobivati obrise velegrada. Osnivaju se ključne institucije grada u kojima će Bukovac nerijetko imati ključnu ulogu.

– Poput formiranja Umjetničkog paviljona, osnivanje prvih profesionalnih radnih prostora – ateliera na Prilazu iz kojih će se razviti akademija. Sve to u sinergiji s Izidorom Kršnjavim, Josipom Jurajem Strossmayeromi Franjom Račkim rezultira plodonosnim razdobljem, možda ključnim razdobljem u razvitku Zagreba – rekla je autorica izložbe Petra Vugrinec, donosi HRT.
Nakon samo četiri godine razočaran Zagrebom – odlazi u Cavtat.
-Ono što on unosi u hrvatsko slikarstvo jednako tako i u portrete je slikanje u plain-airu i to je ono što je najznačajnije. To naročito dolazi do izražaja u zagrebačkoj fazi, svi portreti, čak i naručeni su rađeni pod punim dnevnim svjetlom i rađeni su vani – riječi su autorice izložbe Lucije Vuković.
Prvi put hrvatska javnost ima priliku vidjeti pet netom restauriranih portreta dubrovačke obitelji Papi, varijantu slavne slike Smrt Abela prodane na venecijanskom bijenalu te monumentalnu četvrtu alegoriju koju je naslikao za atelje na Tomislavovu trgu.
-Upravo će taj atelje biti kamen spoticanja i možda i razlog Bukovčeva odlaska iz Zagreba. Dakle u tom će ateljeu nastati remek djela Bukovčeva opusa, ali istovremeno Bukovac će u njemu provesti jedva dvije godine zagrebačkog života i života općenito – poručila je Vugrinec.
Nakon Zagreba i Cavtata Bukovac se s obitelji seli u Beč u kojem će njegova samostalna izložba ostvariti velik uspjeh, što će biti presudno za kasniji odlazak u Prag. Time će se baviti treća i posljednja izložba Ciklusa Vlaho Bukovac u Europi. Izložbu ‘Korijeni i krila’ možete u Klovićevim dvorima pogledati do 22. svibnja.

Foto: printscreen Galerija Klovićevi dvori

Pročitajte još

IVANA MARIJA VIDOVIĆ Ocjenjivala mlade talente u Italiji

Dulist

[FOTO] SJAJAN KONCERT Lang-Lessing: Dubrovačke ljetne igre trebaju biti ponosne

Dulist

75. IGRE Jazz senzacija oduševila publiku na Lovrjencu

Dulist