Aktualno

U Kataru predstavljen projekt “Perla”

vicenco blagaic 2268

Kontinentalna Hrvatska, Sjeverni i Južni Jadran tri su zone podjele turističkih projekata zanimljivih za ulaganje, a koje je Ministarstvo gospodarstva predstavilo danas u Kataru.

Ponuđeni su i projekti privatnih poduzetnika kao što je dubrovačka „Perla“ – „Hrvatski san“ Vicenca Blagajića na području Tri sestrice, a za njih već postoji županijski i općinski plan. Na Tri sestrice gradit će se elitni turistički grad sa trgovačkim centrima, restoranima i barovima, te aerodrom za privatne jetove. Investicija je vrijedna 920 milijuna eura.

Vlada RH ponudila je Katarcima nekoliko velikih projekata Hypo alpe Adria banke, a koji se nalaze među privatnim turističkim projektima i trenutno su u krizi, poput luksuznih hotela Kempinski te spa hotela i resorta Kempinski u Savudriji.

Svi projekti obuhvaćeni su Strategijom razvoja turizma do 2020. godine, koju je ove godine izradilo Ministarstvo turizma RH. Strategija predviđa 150 prijedloga investicijskih projekata i lokaliteta u ingerenciji nositelja javne vlasti. Država bi pri tome pripremila kontrolnu dokumentaciju, dok bi u realizaciji projekata sudjelovao privatni kapital. U Vladi se nadaju da će dio njih financirati i katarska vlada.

Problem bi mogle biti nesređene zemljišne knjige i još uvijek neregulirano vlasništvo, zbog čega je Ministarstvo financija predložilo osnivanje posebne komisije. Ona bi ubrzanim protokolom rješavala birokratske prepreke i po potrebi izvlašćivala sporne suvlasnike nekretnina. No to će biti regulirano lex specialis zakonom o strateškim investicijama kojeg priprema Ministarstvo gospodarstva.
 

Pročitajte još

Novi toplinski val trajati će do kraja idućeg tjedna

Dulist

TRAGIČNA NESREĆA NA JADROLINIJINOM TRAJEKTU Tri člana posade preminula, jedan teško ozlijeđen

Dulist

Konzum s polica povlači proizvod zbog prisustva stranog tijela

Dulist