Zanimljivosti

U IUC-u skup o medicinskoj antropologiji

IUC iz zraka

Na Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku od 4. do 9. kolovoza održat će se međunarodni znanstveni skup o antropologiji i zdravlju.

Međunarodni znanstveni skupovi „Anthropology and Health“ kontinuirano se održavaju od 1984. godine, te će 2014. godine to biti trideset i peti dosad održan takav skup.

Ove godine „Anthropology and Health Conference“ bavi se medicinskom antropologijom koja je kao specijalizirano područje unutar antropologije oduvijek „uvažavala“četiri polja antropologije u svojim istraživanjima i praksi: kulturnu, biološku, arheološku i lingvističku.

– Inter i multidisciplinarna istraživanja određene problematike su postala izuzetno važna u zadnja dva desetljeća te je model samostalnog istraživača koji donosi specifičnu ekspertizu i obavlja istraživanja neovisno od svojih kolega nestao. Potreba za interdisciplinarnošću je očita u medicinskoj antropologiji, gdje je čovjek proučavan u svojoj cijelosti. Poznato je da ne živimo u izolaciji bilo od lokalne, nacionalne i/ili internacionalne zajednice ili društvenih, ekonomskih, prehrambenih i zdravstvenih čimbenika u tim okruženjima – ističu iz HAZU-a.

– Upravo zato i kako bi se riješila pitanja medicinske antropologije, kao što su primjerice čimbenici koji utječu na zdravlje u tranzicijskim zemljama, potrebno je pristupiti objašnjenjima stavova različitih disciplina. Stupanj izloženosti pojedinih čimbenika će ovisiti, primjerice, o kulturnoj interpretaciji, jeziku, povijesnom kontekstu i biološkom statusu pojedinca, grupe ili populacije koje će diktirati odgovore. Upravo zbog trenutnih znanstvenih trendova i problemima s kojima se čovječanstvo suočava, ova konferencija je pravovremeno i razumno postavljena – navode iz HAZU-a.

Pročitajte još

JOŠ JEDAN NATJEČAJ WMO Sjećate li se pobjedničke fotografije Dubrovčanina iz 2016?

Dulist

ZA NESTRPLJIVE VRTLARE Donosimo vam vrste cvijeća koje najbrže rastu!

Dulist

Prugasti dupin uočen na Pelješcu

Dulist