Aktualno

U Italiji izliječen nulti pacijent od koronavirusa

c koronavirus 1

Nakon svog muža, u bolnici Spallanzani u Rimu, ozdravila je i kineska turistkinja oboljela od koronavirusa koja je došla u Italiju, u Milano, 23. siječnja. Četiri dana kasnije par je stigao u Rim, gdje su oboljeli i iz hotela su prebačeni u zaraznu bolnicu Spallanzani gdje su liječeni. Bili su u komi i priključeni uz aparate za disanje, jer inače ne bi preživjeli.

Liječeni su lijekovima protiv virusa kao što su virusi Ebole i Hiva, ali i drugih. Najprije je ozdravio muškarac, a u ponedjeljak je povjerenik regije Lazio za zdravstvo Alessio D’Amato obznanio kako je i žena negativna na COVID-19. To je bio prvi oboljeli par u Italiji, a sada su ozdravili, prenosi Večernji.hr

Napomenimo, u Italiji je 12 osoba umrlo zbog koronavirusa, odnosno svi su imali i druge patologije, te su svi u poodmakloj dobi, zaraženo je 374 osobe u devet regija. Najozbiljnija je situacija i dalje na prostoru Lodigiano, u regiji Lombardiji, gdje je u karanteni 10 općina sa ukupno 50.000 stanovnika. Tu su zabilježena i prva djeca oboljela od koronavirusa.

U Lombardiji je šestoro djece zaraženo koronavirusom, od kojih su dvoje u bolnici San Matteo u Paviji, te u bolnici mjesta Seriate pokraj Bergama (curica od 4 godine, dvoje od 10 i dečkić od 15 godina). U bolnici Lecco je smješten je dječak od 17 godina. Četvoro djece, od tih oboljelih, vezani su za “crvenu zonu”, odnosno iz okolice su mjesta Codogno u kojem je nastalo žarište. To je prvi puta da se bilježi oboljenja djece od koronavirusa.

U Italiji je uzeto 9.462 uzoraka (tampona), što je jako puno, pa je na određeni način i shvatljivo zašto je otkriveno toliko oboljelih od koronavirusa. Neki zaraženi tim virusom vjerojatno bi bili inače tretirani kao oboljeli od gripe. Nove podatke o oboljelima od koronavirusa iznio je na konferenciji za novinare šef civilne zaštite i povjerenik za krizu s koronavirusom Angelo Borrelli.

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

POVEĆANA SREDSTVA ZA KULTURU Raspisan poziv za predlaganje kulturnih programa za 2025. godinu

Dulist

VELIKI INTERES GRAĐANA U tjedan dana provjereno preko 120 tisuća računa

Dulist