Zanimljivosti

U Dubrovnik sletile tri svjetske medalje

Ptičari

2013. godina ostat će zapisana kao najuspješnija godina u povijesti Udruge za zaštitu i uzgoj ptica. Na svim natjecanjima na kojima su sudjelovali ostvarili su zavidne rezultate.

Na prvenstvu Dalmacije (u studenom 2013.godine) održanom na otoku Korčuli-Lumbarda, kao Udruga zauzeli su prvo mjesto u ukupnom poretku, a član Andrej Greguš proglašen je najuspješnijim uzgajivačem Dalmacije. 36. Ornitološko prvenstvo Hrvatske održalo se u Osijeku (u prosincu 2013.godine) i Udruga je zauzela odlično drugo mjesto u državi a članovi Andrej Greguš i Vicko Antičević odlično treće odnosno četvrto mjesto (od ukupno 150 izlagača) u ukupnom poretku prvenstva Hrvatske.

Kao kruna izložbene sezone za Udrugu bilo je 62. ornitološko prvenstvo svijeta koje se ove godine održalo u Italiji (Bari) u siječnju. Tri člana Udruge, Antičević Vicko, Brković Jasmin i Greguš Andrej sudjelovali su na navedenom Prvenstvu i u Grad donijeli komplet medalja (zlato, srebro i broncu). Vicko Antičević osvojio je zlatnu medalju u grupi fauna europe sa pticom crnoglava strnadica (emberiza melanocephala), a Andrej Greguš srebrenu i brončanu medalju u klasi kanarinci boje, kobaltni kanarinci. Na svjetskom prvenstvu sudjelovalo je oko 4 tisuće izlagača sa ukupno 27 400 izloženih ptica. Iz Hrvatske sudjelovalo je 18 izlagača sa ukupno 89 ptica koji su osvojili 5 medalja
Povijest Udruge
Osnovana 1979. godine
Udruga za zaštitu i uzgoj ptica Dubrovnik osnovana je 1979. godine. Uspješno je djelovala sve do agresije na Dubrovnik 1991. godine kada je čitav fundus Udruge spaljen i uništen. Nakon Domovinskog rata Udruga je obnovljena uz pomoć donacija brojnih pravnih subjekata. Rad Udruge je mirovao samo ratne 1991. godine, a od tada je organiziran niz županijskih natjecanja, pet regionalnih prvenstava te dva prvenstva Republike Hrvatske. Danas Udruga broji 26 članova te aktivno djeluje na području ornitologije.

Pročitajte još

Sretan rođendan našem kiparu Josipu Ivanoviću!

Dulist

More u Hrvatskoj postiglo rekordnu temperaturu od 29,7 stupnjeva

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1806. U rodnom Dubrovniku umro prosvjetiteljski pisac Tomo Bassegli

Dulist