AktualnoUrednički izbor

U ĐIRU S LUČKOM KAPETANIJOM Ni sat vremena od isplovljavanja uhitili prvog ‘gasera’

kapetanija naslovna

Tijekom akcije ´Sigurna plovidba’ koja se u petak u jutarnjim satima održavala u dubrovačkom akvatoriju, službenici Lučke kapetanije Dubrovnik obavili su četiri provjere i ispisali jednu kaznu. S novom brzom brodicom za hitne službe zaplovili su i dubrovački novinari.

Zvonimir Cetinić, voditelj odjela za upravljanje i nadzor pomorskog prometa, poslove traganja i spašavanja pri Lučkoj kapetaniji Dubrovnik pojasnio nam je da akcija ‘Sigurna plovidba’ Ministarstva mora, prometa i infrastrukture obuhvaća pojačani nadzor svih sudionika u pomorskom prometu s posebnim naglaskom na glisiranje u blizini obale.

-Ovakve akcije su iznimno važne jer nam omogućuju da podignemo svijest o sigurnosti i pravilnom ponašanju na moru. Njihov cilj nije samo kažnjavanje, već i edukacija kako bi ljudi postali svjesni potrebe za odgovornim ponašanjem na moru – naglasio je voditelj odjela. Ni sat vremena od isplovljavanja već smo uhitili našeg prvog ‘gasera’.

-Na isplovljavanju iz luke Gruž uočili smo da je brodica prošla između hridi Grebeni i seke Mala ispred hotela Palace. Udaljenost između dvije obale je 225 metara, što znači manje od 300 metara od obale. Čovjek je prošao glisirajući brzinom od oko 18 čvorova i u pravilu je počinio prekršaj – istaknuo je Cetinić. Prekršaj naravno prati i kazna. Minimalna kazna je propisana Pomorskim zakonikom, a za ovaj prekršaj iznosi 3000 kuna, odnosno 398,17 eura.

-Ako se plati u zakonskom roku, tada se plaća dvije trećine kazne što je od prilike 265 eura – napomenuo je dalje naš sugovornik.

Najviše posla im zadaju gliseri i skuteri. U dubrovačkom akvatoriju kao i u ostatku Jadrana postoje točke na kojima se pojavljuje više prekršaja, no iz Kapetanije naglašavaju kako je situacija kod nas pristojna s obzirom na broj plovnih objekata u dubrovačkom akvatoriju.

Naši domaći očekuju kako će do kraja dana biti uhvaćeno više prekršitelja nego inače, s obzirom na važnost ove akcije i njenu prepoznatljivost među sudionicima pomorskog prometa. No, krajnji cilj im je osigurati sigurno i odgovorno ponašanje svih koji se nalaze na moru, kako bismo zajedno doprinijeli većoj sigurnosti i izbjegli potencijalne nesreće i nezgode.

Pročitajte još

Ursula von der Leyen ponovno izabrana za predsjednicu EU komisije!

Dulist

OD DUBROVNIKA DO MEĐUGORJA Evo kada se otvara Camino

Dulist

Vlahušić: Plaže bez suncobrana, šetnjice bez drvoreda, zidine bez osvježivača zraka…

Dulist