Aktualno

U bolnici se vrše testiranja na koronavirus, rezultati se čekaju nekoliko sati

koronavirus covid testiranje bolnica 3

U Općoj bolnici Dubrovnik od 15. lipnja u pogonu je novi uređaj za testiranje na COVID19. Prije nabave ovog uređaja, vrijedni su vatrogasci iz cijele naše županije tijekom pandemije koronavirusa nosili tisuće uzoraka svakodnevno u Zagreb. Sada je potrebno tek nekoliko sati kako bi se utvrdilo ima li neka osoba virus, a prvi put u našoj županiji, odnosno u OB Dubrovnik, u funkciji je sustav za molekularnu dijagnostiku. Opća bolnica Dubrovnik tako je jedna od manjih bolnica u Hrvatskoj koja ima potrebne uređaje, uređene prostorije i educirane ljude za ovu vrstu dijagnostike. Vrijednost svih elemenata uređaja je 950 tisuća kuna, a nabavljen je donacijom Zaklade ‘Blaga djela’.
-Prije dva mjeseca, kad je u tijeku bila pandemija koronavirusa i kada smo rezultate nalaza čekali ponekad i tri dana, radi preopterećenosti i duljine puta, počeli smo razmišljati o razvijanju vlastite PCR dijagnostike za COVID19. Došli smo do zaključka kako bi PCR aparat s pratećim laboratorijem bio jedan naš korak naprijed obzirom na brojne pacijente koji su bili testirani. Aparat je stigao na vrijeme i provedene su edukacije osoblja. Od 15. lipnja svi pacijenti, čije rezultate objavljujemo preko Stožera, testirani su na tom aparatu. I ova tri slučaja koja su prošli tjedan otkrivena, također su detektirana na tom aparatu. Validaciju su odobrili iz Zagreba. Ne radi se samo o nabavi aparata, već i o edukaciji osoblja, stvaranju nove dvije prostorije – rekao je ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić. Nabava uređaja bila bi nemoguća, ističe Bekić, bez Zaklade ‘Blaga djela’ i njihovog predsjednika gospodina Nikole Ćića Obuljena.
– Ovo je jedan nastavak suradnje koju smo imali s OB Dubrovnik u više navrata te smo kupili više aparata, čak vrijednijih nego što je ovaj. Nažalost, s obzirom na današnju situaciju i činjenicu kako zaklada ima prihod isključivo od zakupnina poslovnog prostora, ako se kroz godinu ili malo više ne oporavi turizam, Zaklada neće moći obavljati svoje osnovne djelatnosti, ali budimo optimisti. Nadamo se da će se uz mjere koje poduzima Grada i država, turizam ipak vratiti malo brže nego što se svi skupa nadamo. Ako to dođe opet u normalu, mi ćemo opet biti na raspolaganju – naglasio je Obuljen.
Dugo godina je Grad Dubrovnik bio nedovoljno dobar partner OB Dubrovnik, rekao je na predstavljanju sustava gradonačelnik Mato Franković.
-No, u posljednje tri godine se naša suradnja intezivirala. Brojni su uređaji nabavljeni, ali se i na ostale potrebe OB Dubrovnik pozitivno odgovorilo. U jednom značajnom dijelu prihoda i potreba sudjelovala je i Zaklada, a što ne bi bilo moguće da nismo riješili sve probleme koje je Zaklada imala i koju su je opterećivali. Bile su političke naravi. Želja jedne političke opcije bila je preuzimanje nečega što je javno i što je u javnom interesu. Riješili smo sve prepreke i imamo zakladu koja uredno funkcionira i koja uredno može pomagati u ovakvim potrebama kakve sada jesu. Novi sustav predstavlja nadstandarnu uslugu u odnosu na ostale opće bolnice. Svi sumnjivi pacijenti testiraju se u OB Dubrovnik zahvaljujući ovoj bitnoj donaciji Zaklade – ističe Bekić.
Voditelj Odjela za infektologiju dubrovačke bolnice Stjepan Đuričić odao je priznanje priznanje vatrogascima koji su svakodnevno u razdoblju pandemije nosili materijale u Zagrev,
-Sada je sve to dostupno u našoj ustanovi. Jedna smo od rijetkih bolnica ove razine koja posjeduje tu dijagnostiku i prilično nam olakšava posao u diferencijaciji pacijenata koji su suspektni na COVID infekciju da je potvrde ili ne. Olakšava nam, naime, posao njihovog daljnjeg liječenja, ali i njihova smještanja jer je bolnica de facto podijeljena na dva dijela – jedan dio koji zbrinjava COVID pacijente, a drugi koji je dio OB Dubrovnik sa svojim uobičajenim zadacima vezanim za zbrinjavanje zdravlja pučanstva – naglasio je Đuričić. Dnevno se analizira između 40 i 45 uzoraka, a rezultati se mogu dobiti unutar nekoliko sati.

U uređaj može stati 96 uzoraka
Voditeljica Odjela za laboratorijsku dijagnostiku u OB Dubrovnik Antonija Perović, koja nas je dočekala na Odjelu, rekla je kako je prva faza bila izgradnja prostora. Prva prostorija u kojoj djeluju zove se – soba za izolaciju.
-Namijenjena je za izolaciju virusa RNA. U njoj je mikrobiološki kabinet razine sigurnosti 2 kakav je potreban za rad s ovakvim virusima. Inaktivacija virusa mora se vršiti u tom dijelu uz korištenje zaštitne opreme kako se djelatnik ne bi zarazio virusom. Riječ je o fizički najzahtjevnijem dijelu ovog procesa. Za dvadesetak uzoraka treba nam primjerice dva sata – rekla je Perović. U drugoj prostoriji se radi testiranje za PCR.
– Pritom se treba paziti da se ne kontaminira uzorak. Nakon što se to odradi, što je jedno pola sata posla, slijedi postavljanje uzorka u sam uređaj. Pločica se postavi te se nakon toga očita uzorak. Tako postupak traje sat i pol vremena – naglasila je Perović. U uređaj može odjednom stati 96 uzoraka. OB Dubrovnik u potpunosti je certificirana za molekularnu dijagnostiku. Uređaj će također moći služiti za neke druge stvari osim testiranja za COVID.
-Samo su potrebna nova ulaganja i dio opreme, no ovo je jedna odlična podloga – ističe Perović, a Bekić je dodao kako se uređaj može koristiti za detekciju ‘cijelog niza genetskih nasljednih bolesti, metaboličkih poremećaja te detekciju gripe i drugih zaraznih bolesti’.

MP

Pročitajte još

EKSKLUZIVAN PROJEKT ‘GLAZBA NA MORU’ Koncertima spojene dvije obale

Dulist

Građani policiji predali ručne bombe, pištolje, rasuti barut…

Dulist

[FOTO] Zakrčio promet da bi iskrcao turiste

Dulist