Kultura

U ATRIJU KNEŽEVA DVORA Drugi koncert DSO-a s gostima

dso brekalo giuliani

Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem talijanskog dirigenta maestra Nicole Giulianija, nastupit će s fagotistom Matijom Novakovićem i pijanisticom Dianom Brekalo u subotu, 23. kolovoza u 21.30 sati u atriju Kneževa dvora i izvesti djela Gian Francesca Malipiera, Milka Kelemena i Alfreda Caselle.

Nastupi Dubrovačkog simfonijskog orkestra na Igrama s gostima solistima i dirigentima prava su glazbena poslastica koja privlači brojnu publiku u atrij Kneževa dvora, a orkestrom će, na ovom njihovom drugom i ujedno posljednjem nastupu na ovogodišnjim Igrama, ravnati gost iz Italije Nicola Giuliani koji je ugled stekao dirigirajući orkestrima diljem europskog kontinenta, ali i u SAD-u, Kini, Meksiku i Venezueli te suradnjom s uglednim solistima, među kojima su Leo Nucci, Fiorenza Cossotto, Julian Rachlin, Martina Filjak i Feng Ning.

Rođen u Dubrovniku, fagotist Matija Novaković Muzičku akademiju završio je u Zagrebu, zatim se usavršavao u Moskvi na glasovitom Konzervatoriju „P. I. Čajkovski“ kod čuvenog profesora Valeria Popova, da bi zatim postao i prvi magistar svog instrumenta u povijesti Muzičke akademije Zagreb. Član je Dubrovačkog simfonijskog orkestra.

Pijanistica Diana Brekalo rođena je u Stuttgartu, a klavir je počela svirati već s četiri godine. Kao solo pijanistica nositeljica je brojnih europskih odličja i nagrada. Njen svjetski debi dogodio se 2011. nastupom s jednim od najboljih svjetskih orkestara, londonskom Royal filharmonijom u Cadogan Hall koncertnoj dvorani u Londonu.

Na programu je Vivaldiana talijanskog skladatelja Gian Francesca Malipiera, nastala 1952. godine, a sastoji se od odlomaka iz šest različitih Vivaldijevih koncerata. Još je jedno ime koje je uz Malipiera zaslužno za oživljavanje zanimanja za Vivaldijeva djela u 20. stoljeću, talijanski skladatelj Alfredo Casella. Njegova Scarlattiana, koju će s orkestrom izvesti pijanistica Diana Brekalo predstavlja obilje prepoznatljivih melodija i tema Domenica Scarlattija.

U središnjem dijelu programa, između djela dva talijanska autora, nalazi se djelo možda najvećeg živućeg skladatelja hrvatske avangardne glazbe, Milka Kelemena. Njegov Koncert za fagot i gudače, nastao 1956. izvest će Matija Novaković s gudačkim sastavom Dubrovačkog simfonijskog orkestra.

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist