GradUrednički izbor

TUŽNA VIJEST Napustio nas je don Stanko Lasić

TUŽNA VIJEST Napustio nas je don Stanko Lasić

U 80. godini života ove nas je nedjelje u 6 sati napustio don Stanko Lasić, istaknuo je to katedralni župnik don Marin Lučić na misi u Katedrali koju je i prikazao za dušu pokojnog don Stanka. Tužna je to vijest za cijelu Dubrovačku biskupiju, a posebice za sve Dubrovčane koji su vezani za Katedralu u kojoj je don Stanko bio župnikom 30 godina. Don Stanko se od Katedrale oprostio na prvu nedjelju Došašća 2019. kada je umirovljen uz zahvalu i priznanje za sve što je kroz ovih 30 godina učinio za Katedralu, ali i Grad. Zdravlje mu je malo prije umirovljena bilo narušeno zbog moždanog udara kojeg je pretrpio u svibnju 2019. na putovanju s krizmanicima u Rimu. Iza njega je bilo dugo razdoblje oporavka. Inače, dr. sc. don Stanko Lasić rođen je u Jarama pokraj Širokog Brijega 6. siječnja 1942. Klasičnu gimnaziju pohađao je u Dubrovniku, a filozofiju i teologiju studirao na Visokoj bogoslovnoj školi u Zadru i Centralnoj bogoslovnoj školi u Splitu. Teologiju je diplomirao na Rimokatoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu 1974., magisterij teoloških znanosti stekao je 1979. na istom fakultetu, a moralnu je teologiju doktorirao 1984. na Alfozijanskoj akademiji Papinskoga lateranskog sveučilišta u Rimu. Za prezbitera Dubrovačke biskupije zaređen je 29. lipnja 1967. Bio je bilježnik Biskupskoga ordinarijata u Dubrovniku (1968.-1971.), župnik Smokvice (1971.-1990.) i Čare na Korčuli (1976.-1990.).

Za vrijeme rata organizirao je duhovni život u najvećem skloništu u Državi – tvrđavi Revelin, djelovao u Crvenom križu te se tijekom blokade Dubrovnika i u poratnoj bijedi angažirao na dopremi i raspodjeli humanitarne pomoći kroz župni Caritas. Bio je generalni vikar dubrovačke biskupije, katedralni župnik u Dubrovniku, dubrovački dekan, vjeroučitelj u Gimnaziji, predavač na katehetsko-teološkim institutima u Splitu, Dubrovniku i Mostaru, član Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva, Hrvatskoga kulturnog društva Napredak – Dubrovnik i Vijeća za obitelj Hrvatske biskupske konferencij. Bio je i predsjednik Hrvatskoga kulturnog društva Napredak – Dubrovnik.

Don Stanko Lasić bio je imenovan župnikom Dubrovačke katedrale 1990. godine te je tu službu vršio sve do 2019. Zlatnu misu proslavio je u kolovozu 2017., a 50 godina svog svećeništva na poseban je način obilježio knjigom ‘Župnikovi zapisi i sjećanja’. 2017. dobio je nagradu za životno djelo Dubrovačko-neretvanske županije uz Dan županije, a zbog profesionalnog obavljanja svoje svećeničke dužnosti, pastoralnog i humanitarnog rada u vrijeme Domovinskog rata, nastavničkog djelovanja, promicanja građanskih i vjerskih sloboda, solidarnosti i tolerancije među ljudima te skrbi o kulturnoj baštini.

Pročitajte još

Dva nova kombija u Libertasu

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Andro Vidak na Orsuli je ostavio četiri apartmana! Ima nove velike planove za taj gradski park!

Barbara Đurasović

UŽIVO OD 10 SATI Pratite otvaranje ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist