Aktualno

TURISTIČKA SEZONA Radovi tihi, građani zbunjeni?!

radovi ilijina147

Dubrovnik je/će biti/je bilo najveće gradilište u Hrvatskoj, znao se svojedobno hvaliti dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić, a svoje tvrdnje potkrijepio je (naročito otprilike šest mjeseci prije izbora) otvaranjem radova uzduž i poprijeko.

Malo po malo (javna) gradilišta su zatvarana, a čak ni zabrana gradnje tijekom sezone nije pomogla da se u Gradu praši i gradi na veliko.
Prema Odluci o načinu i vremenu u kojemu nije dopušteno obavljati građevinske radove na području Grada Dubrovnika ''u razdoblju od 15. lipnja do 15. rujna zabranjuju se svi građevinski radovi iskopa (strojnog ili uporabom pneumatskih čekića i kompresora) i prijevoza iskopanog materijala'', a ''građevinske, obrtničke i instalaterske radove dopušteno je obavljati s pomoću alata na električni pogon u vremenu od 9 do 14, odnosno zavisno po zoni od 8 do 14''.

No prema našim saznanjima, na pojedinim gradilištima gotovo je pravilo da se ova pravila ne poštuju, stoga za komunalne inspekcije  posla ne nedostaje.

Na naš upit tko je uopće dobio, a tko ne dozvolu za obavljanje građevinskih radova u sezoni iz gradske uprave su nam istaknuli kako su za čak 34 gradilišta izdane potrebne dozvole, dok su dva zahtjeva odbijena.

Na užem predjelu Grada otvorena su 22 gradilišta, na Elafitima njih četiri, na predjelu Mokošice, Rijeke dubrovačke i primorja njih sedam, a na Lokrumu jedno.

Od dva zahtjeva koja su odbijena jedno gradilište je na Lopudu, a drugo na Ilijinoj glavici.
'Za tvrtku Libertas inženjering odbijen je zahtjev za izvođenje radova tijekom sezone na gradilištu na Lopudu koji su zbog specifičnosti i opterećenosti otoka tijekom ljeta odgođeni za jesen, a tvrtci Alfaplan građenje odbijen je zahtjev na gradilištu u ulici Ivana Mažuranića, na Ilijinoj glavici, budući da su se u neposrednoj blizini kroz dulji vremenski period neprestano izvodili radovi na rekonstrukciji raskrižja Ilijina glavica' pa su u Gradu Dubrovniku 'imajući u vidu potrebe susjeda, odlučili investitoru dozvoliti radove tek nakon ljeta.'.

Prevedeno rečeno ljudima je 'puna pipa' da im netko 'lupa po glavi' već godinu i kusur dana pa barem da tijekom ljeta odmore.

Bilo prijava, ali radovi tihi?

Stanovnici pak nekoliko drugih ulica u Dubrovniku nisu bili te sreće ovog ljeta. Naime, primjerice u ulici Eugena Kvaternika osobno smo se početkom kolovoza uvjerili u intenzitet radova gdje su se zidovi kuća tresli oko podne, a slična je situacija i na još nekoliko gradilišta. Na naš upit iz Grada su nam odgovorili, kako 'komunalno redarstvo u okviru svojih nadležnosti tijekom cijele sezone kontrolira poštuju li se Odluke o načinu izvođenja građevinskih radova na području Grada Dubrovnika. U pet slučajeva utvrđeno je da se navedena Odluka krši te su protiv izvođača radova pokrenuti prekršajni postupci, uz prethodna upozorenja', istaknuli su iz Grada, na naš dodatni upit odgovorili kako su nepravilnosti utvrđene na gradilištu Vila Ljubica, gradilištu Margaretić u Zatonu te na gradilištu Jeić u Dolskoj ulici. Ponovno na naš upit iz Grada su nam potvrdili kako je tijekom ljeta bilo 'nekoliko prijava građana', te dodali kako 'nisu svi građevinski radovi Odlukom zabranjeni, primjerice obrtničko-instalaterski radovi i građevinski radovi koji se obavljaju alatima na električni pogon dozvoljeni su od 8 do 15 sati, a u povijesnoj jezgri od 9 do 14 sati, a to je izazivalo zabunu među građanima koji su smatrali da su i to bučni građevinski radovi.'

Iz ovog proizlazi kako su radovi dovoljno bučni da susjedima (koji dobrim dijelom žive od turizma) smetaju,  ali nedovoljno da bi nadležne institucije mogle/trebale reagirati.

Postavlja se pitanje kome i za što je onda uopće donesena Odluka o zabrani gradnje?
 

Tko može i gdje graditi:

''Tvrtka MIKADO d.o.o. iz Zagreba –  odobrenje za izvođenje građevinskih radova na  posjedu KATINO u Luci Šipan, Tvrtka MONTE-MONT d.o.o. iz Osijeka, Vinogradarska 1 – odobrenje za izvođenje građevinskih radova na gradilištu Lazareti, Ulica F. Supila bb, VEDRANU PERŠE iz Zagreba, Fra F. Grabovca 24 – odobrenje za izvođenje građevinskih radova na izgradnji stambene građevine sa bazenom koja neće ometati promet-na adresi Ulica Vlaha Bukovca bb, TEHNOGRADNJA d.o.o. iz Mokošice, Podgaj 3a – odobrenje za izvođenje građevinskih radova za sljedeća gradilišta: Gospino polje, Gorica Sv.Vlaha, Ulica I. Zajca i Trsteno, Tvrtki TOLO TRADE d.o.o. iz Imotskog, Fra Rajmonda Rudeža 1 – odobrenje za izvođenje građevinskih radova na objektu investitora Jeić Smiljana u Dolskoj ulici u Gružu, Tvrtki VILA LJUBICA d.o.o. iz Dubrovnika, Riječka 14 – odobrenje za izvođenje građevinskih radova za gradilište Vila Ljubica, ulica M. Vodopića 12, ANĐELKA TOMAŠ sa Koločepa – odobrenje za izvođenje manjih građevinskih radova na posjedu na otoku Koločepu, CESTAR d.o.o. iz Splita, Tršćanska 1 – odobrenje izvođenje građevinskih radova u ulici Ivana Zajca – crpna stanica Solitudo, „Vodoopskrbi sela Orašca- Glavni objekti i Glavni cjevovodi i mjesna mreža Gromača“, na otoku Lokrum – hidrantska mreža, ČUČKOVIĆ PAULINI iz Dubrovnika – odobrenje izvođenja građevinskih radova na izgradnji niske stambene građevine u Dubrovniku, KOŠTRO ANDREJU iz Dubrovnika – odobrenje za izvođenje građevinskih radova na adaptaciji krovišta na obiteljskoj kući u Zatonu velikom, Gomila 9, LAPAD GRADITELJ d.o.o. iz Dubrovnika, Ć. Carića 3 – odobrenje za izvođenje građevinskih radova za sljedeća gradilišta: gradilište Vila Natali, ulica Privežna bb, gradilište Vila Oberster, ulica Između ribnjaka bb; gradilište Holer, ulica B.Bogišića bb, Tvrtki MAGNITUDO d.o.o. iz Zagreba, A. Bauera 15 – odobrenje za izvođenje građevinskih radova na gradilištu u Ulici K.Stepinca bb (25), Tvrtki ALFAPLAN GRAĐENJE d.o.o. iz Dubrovnika, Marka Marojice 3. –  odobrenje za izvođenje građevinskih radova na sljedećim gradilištima: gradilište Kolobarić , Knežica 24; gradilište Paula, ulica J.Kosora; gradilište Đurković, Zagrebačka 40; gradilište Pansion II, otok Lopud; gradilište Božidarevićeva, Božidarevićeva 8; gradilište Violić, Zaton Mali; gradilište Vila D2, ulica F.Supila; gradilište Solitudo, ulica Moluntska; gradilište Šetnica, Šetalište N. I M. Pucića; gradilište Vitković, Rožat; gradilište Frendy, Metohijska uilica 8; gradilište Gospić, Rožat; gradilište Zvono, Linchteinsteinov put. gradilište Macan,Dubrovnik, ulica Sv.Đurđa; gradilište Šimunović, Otok Šipan, Luka Šipanska.

Pročitajte još

OD DUBROVNIKA DO MEĐUGORJA Evo kada se otvara Camino

Dulist

Vlahušić: Plaže bez suncobrana, šetnjice bez drvoreda, zidine bez osvježivača zraka…

Dulist

BIZARNE PRITUŽBE NA MATURI ‘Nisam pročitao djelo, ali dajte mi bod’

Dulist