Zanimljivosti

Tulum s(l)ova u OŠ Lapad

tulum slova lapad 281013(2)

U petak 25. listopada, drugu godinu za redom, u knjižnici OŠ Lapad organiziran je Tulum s(l)ova za učenike sedmih i osmih razreda.

Tulum s(l)ova je izvorni hrvatski projekt poticanja čitanja iz užitka, a namijenjen je učenicima sedmih i osmih razreda osnovnih te prvih i drugih razreda srednjih škola. Projekt se nastavlja i ove godine u svom trećem godišnjem ciklusu u 38 školskih knjižnica.

Tulum u OŠ Lapad organizirala je knjižničarka Sanja Gašparović u suradnji s profesoricama hrvatskog jezika. Noćni čitateljski susret započeo je 18 sati ceremonijalnim čitanjem izabranih pjesama i tekstova pod svjetlom svijeća i svjetiljki. U svečanoj atmosferi, učenici su čitali na glas izabrani tekst i kratko prokomentirali zašto su ga izabrali. Svako čitanje nagrađeno je pljeskom drugih učenika. Čitali su se tekstovi i pjesme: G.G. Marqueza, M. Pandurevića, I. Gundulića, D. Cesarića, R. Kiplinga, J. Preverta i drugih autora.

Nakon toga učenici su se čuli videopozivom putem Skypea s učenicima OŠ Dobriše Cesarića u Zagrebu, koji su također u svojoj knjižnici prisustvovali Tulumu s(l)ova. Učenici su se povezali prošle godine istom prilikom, te su dogovorili susret za vrijeme maturalnog putovanja OŠ Dobriše Cesarića ove školske godine u Dubrovnik. Također, kraju je priveden i projekt ovih dviju škola ČITAM-SKITAM, u kojem su učenici 4. razreda izrađivali straničnike s motivima svoga kraja i nakon izložbe u knjižnici međusobno ih razmijenili. Na taj način je nastavljena komunikacija i odlična suradnja između dvije škole.

Društvena igra Trivial Pursuit uvela nas je u drugi dio Tuluma u kojem su se učenici podijelili u dvije grupe i natjecali u znanju iz opće kulture. Učenici su se zabavljali na Tulumu do 20 sati i svi su izrazili pozitivan stav prema ovom projektu. Vesele se onome što slijedi – a to su odlasci u lokalnu zajednicu i čitanje iz užitka na javnim mjestima – predviđeno ih je najmanje tri i svi će se održati prije početka sljedećeg, četvrtog ciklusa Tuluma s(l)ova u listopadu 2014. godine.

Pročitajte još

(FOTO) LJETO U ZAVIČAJNOM MUZEJU KONAVALA Likovne radionice ‘Kreativna ura’

Dulist

JOŠ JEDAN NATJEČAJ WMO Sjećate li se pobjedničke fotografije Dubrovčanina iz 2016?

Dulist

ZA NESTRPLJIVE VRTLARE Donosimo vam vrste cvijeća koje najbrže rastu!

Dulist