Aktualno

TUI najavio velika ulaganja u Hrvatsku

lorencin london2

Ministar turizma Darko Lorencin predstavljao je Hrvatsku na svjetskoj turističkoj burzi WTM u Londonu. Hrvatski turizam i iduće godine,

s obzirom na povećano zanimanje britanskih poslovnih partnera, touroperatora i zračnih prijevoznika te samih turista, može očekivati dvoznamenkasti porast broja britanskih turista u odnosu na ovu godinu. Odlične najave iznijete su u sklopu hrvatske konferencije za medije na kojoj su sudjelovali ministar turizma Darko Lorencin, direktorica glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Meri Matešić i direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice za Ujedinjenu Kraljevinu Velike Britanije i Sjeverne Irske Tonko Rilović.

„Britansko tržište za nas je vrlo dragocjeno. Ove godine bilježimo rast dolazaka i noćenja za 25 posto. Razgovarali smo s nizom turoperatora, i svi oni najavljuju nove kataloge za Hrvatsku. Na nama je da kapitaliziramo postojeći i rastući interes za našu zemlju, jer Hrvatska definitivno ima razlog više za dolazak u odnosu na naše konkurente“, naglasio je Lorencin.

Ministar se susreo s predstavnicima TUI-a, vodećeg svjetskog turoperatora, a s kojima je razgovarao o mogućnostima te kompanije za povećanje broja turista koje TUI dovodi u Hrvatsku te o realizaciji planiranih ulaganja u Hrvatsku. Predstavnici TUI-a iskazali su veliki interes za Kupare te još jednom lokacijom u Istri za izgradnju hotela, ali i za povećanje broja letova prema Splitu u 2014. godini. Zadovoljni su i uspostavljenom suradnjom TUI-a i Agrokora, odnosno Karisma International-a, koja će ulagati u rast hotelskog kapaciteta u Hrvatskoj. Gary Wilson, direktor prodaje TUI-a je naglasio: „TUI je jedan od najvećih svjetskih turoperatora. Godišnje ostvarujemo 30 milijuna putovanja, od čega samo 120 tisuća putnika završi u Hrvatskoj. Upravo na tom segmentu treba dodatno poraditi kako bi se stvorili dobri proizvodi. Vidimo golem potencijal u ulaganjima u Hrvatsku, posebice u Dubrovnik i Split, a u potrazi smo i za lokacijom u Istri, gdje želimo razviti hotel od četiri zvjezdice za obiteljski odmor“.

Ministar Lorencin je izrazio zadovoljstvo zbog iskazanog velikog interesa TUI-a za ulaganja u Hrvatsku: „Ovo su odlične i ohrabrujuće vijesti. Nova ulaganja su predviđena i Strategijom razvoja turizma do 2020. godine koja također predviđa povećanje udjela hotelskog kapaciteta. Zadovoljan sam i zbog ulaska Karisma Hotels Adriatic-a u Koločep i Živogošće, posebice zbog zadržavanja radnih mjesta“, rekao je ministar Lorencin.

Također, ministar je sudjelovao i na ministarskom samitu, koji je ove godine okupio više od 130 ministara turizma i njihovih zamjenika, a glavna tema samita bila je zračni prijevoz. Taleb Rifai, predsjednik UNWTO-a uvodno je kazao kako je ovo velika tema o kojoj treba raspravljati te koja zajedno s pitanjem viza koči puni razvoj turizma. Izrazio je zadovoljstvo što su u prvih osam mjeseci ove godine povećana putovanja za 5,1 posto, a do kraja godine očekuje da će povećanja iznositi oko 4 posto. Također, istaknuo je kako 50 posto turista u destinaciju dolazi zračnim putem te kako moramo poraditi na jednostavnosti putovanja tom vrstom prijevoza. Ministar Lorencin bio je jedan od uglednih govornika na samitu te je u svom govoru naglasio kako turizam čini 15 posto ukupnog hrvatskog bruto domaćeg prozvoda te da turizam ima sve jači utjecaj na hrvatsko gospodarstvo. U razgovoru s Talebom Rifaiem, ministar Lorencin je istaknuo kako su i za Hrvatsku vrlo bitna pitanja zračne povezanosti, posebice kada govorimo o rastućim tržištima Velike Britanije i skandinavskih zemalja te ostalih dalekih destinacija. Istaknuo je kako se u Zagrebu priprema rekonstrukcija Zračne luke, ali i kako u Hrvatskoj postoji još osam zračnih luka prema kojima želimo pojačati linije letova.

Ministar Lorencin se tijekom posjeta WTM-u susreo i s predstavnicima kompanije Jet2 s kojima je razgovarao o povećanju broja avio linija za Hrvatsku.

Pročitajte još

Iz ljekarni se povlači lijek za koji nema zamjene

Dulist

Potres na Pelješcu

Dulist

Odbijena žalba! Gradnja autoceste do Dubrovnika početkom 2025.

Dulist