Hrvatska

TRŽIŠTE STANOVA U Dubrovniku i dalje najskuplji, ali cijena pada

Grad iz zraka

Tijekom listopada je većina hrvatska gradova zabilježila pad oglašavanih cijena stanova, a one su u prosjeku bile 0,3 posto niže no mjesec ranije.

Paleta oglašavanih cijena stanova bila je dosta široka, pa su se tijekom listopada na portalu Crozilla.com mogli pronaći oni jeftiniji, čija se cijena metra kvadratnog kreće tek po nekoliko stotina eura, ali i oni skuplji, čija cijena iznosi i nekoliko tisuća eura po ‘kvadratu’.

Najniže cijene obično su vezane uz starije stanove koji su smješteni u manjim mjestima i gradovima kontinentalnih područja, dok je kod onih s najvišim cijenama najčešće riječ o novijim, luksuznim stanovima na moru.

Tijekom listopada cijene stanova ne bilježe značajna mjesečna odstupanja, a najveći pad bilježe Bjelovar i Dubrovnik, dok Split i Varaždin bilježe najveći porast cijena. Jedva zamjetne promjene u cijenama na mjesečnoj razini zabilježene su u Sisku, Vukovaru, Puli i Opatiji.

Bjelovarskim stanovima prosječna tražena cijena je na mjesečnoj razini pala za 1,4 posto, te je iznosila 823 eura po metru kvadratnom. U Dubrovniku je tražena cijena stanova tijekom listopada u prosjeku iznosila 3144 eura po ‘kvadratu’, što je 1,2 posto manje no mjesec ranije.

Promjena cijene imala je negativan predznak i u Zadru gdje su stanovi oglašavani po prosječnoj cijeni od 1724 eura, a taj iznos pokazuje mjesečni pad od 1,1 posto.

Pad cijena od 0,4 posto tijekom listopada je zabilježen u Rijeci i Zagrebu. Riječki su stanovi oglašavani po prosječnoj traženoj cijeni od 1353 eura po metru kvadratnom, dok se u Zagrebu za „kvadrat“ u prosjeku tražio 1601 euro.

Mjesečni pad cijena od 0,8 posto, prema statistikama portala Crozilla.com tijekom listopada bilježi Umag, dok Split u jednakom postotku bilježi porast cijena. U Umagu je prosječna tražena cijena ‘kvadrata’ stana iznosila 2031 euro, a u Splitu 2201 euro.

Po prosječnoj traženoj cijeni od 1083 eura po metru kvadratnom oglašavani su tijekom rujna stanovi u Varaždinu, a taj je iznos 0,7 posto veći no mjesec ranije. Mjesečni porast cijena tijekom listopada zabilježen je i u Osijeku gdje su cijene stanova porasle za 0,2 posto, a prosječna tražena cijena metra kvadratnog iznosila je 973 eura.

Tijekom listopada najviše su se pretraživali stanovi na području Zagreba, Splita, Samobora, Osijeka i Rovinja.

Posjetitelji iz stranih zemalja najviše su pretraživali stanove u Opatiji, Zagrebu, Rijeci i Splitu, a najčešće su dolazili iz Švicarske, Njemačke i Belgije.

Pročitajte još

IMATE LI I VI OVAKVA PRIMANJA? Prosječna plaća u Hrvatskoj je 1.324 eura

Dulist

MINISTARSTVO O GLOBALNOM TEHNOLOŠKOM KVARU Moguća su kašnjenja u zračnom prometu

Dulist

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist