Vaše vijesti

TROSTMANN O UKRAJINI Država na putu nepomirljivog raskola

Teo Trostmann

Nemiri tresu Ukrajinu. Što je bit svega? Nepoštena privatizacija koja je pojedince učinila bogatima i moćnima, a mase parijama? Korupcija na svim razinama? Sjećanja na komunističke i fašističke zločine, ratove, nepravde? Besperspektivnost radnika, mladih i obrazovanih?

Ukoliko se sjećate hrvatskog slučaja, Zapad i EU su inzistirali na sređivanju katastra, odricanju od ZERP-a, pravima manjina (osobito seksualnih manjina), suradnji sa sudom u Haagu, slobodnoj trgovini itd., ali o reviziji privatizacije nije bilo ni riječi, možda i zato jer se iza ponekog tajkuna krije vlasnik na Zapadu.

Možda su i europski političari malčice korumpirani? Ta nije valjda da je dr. Sanader vlasnik ili direktor Hyppo banke? Kako je s pravima manjina i suradnjom sa Haaškim sudom kada su u pitanju velesile? Kako taj veliki i ponosni narod koji može hraniti tri Europe, koji ima lijepu rivijeru, povoljnu klimu i dobar zemljopisni položaj, kako dakle taj ukrajinski narod grca u dugovima i traži svoj spas u osloncu na moćne EU, Rusiju ili pak SAD?

Zapadni dio države koji je povijesno naginjao katoličkoj Poljskoj i i Austriji, i istočni proruski na putu su nepomirljivog raskola. Takve scenarije smo gledali u Libiji, Iraku, BiH, Siriji, Španjolskoj i oni su donijeli samo razaranje, mržnju i neokolonijalizam.

Potresen sam i zabrinut kad vidim da su moćne i jake države poput Egipta, Turske, Irana, SAD ili Rusije u ekonomskoj krizi, nemirima ili pod udarom terorista, jer što je veća država veći je i problem, računajući i domino efekt. Stari ljudi kažu kad je Kina prehlađena da cijeli svijet kiše. Smirivanju strasti u Ukrajini i postizavanju poštenog dogovora može pomoći još samo Vatikan u suradnji s nacionalnim ortodoksnim crkvama; EU birokrati su jednostavno tu nemoćni.

Do 1914. je ruska ekonomija rasla po stopi od 20 posto godišnje, njemačka je industrija prestigla englesku. Umjesto da se usmjeri na Pacifik i suradnju sa Kinom, Rusija se tada fokusirala na Balkan. Njemačka je sebi dopustila rat na dva fronta. Rezultat svega bilo je uništenje katoličkog Austrijskog carstva kao jezgre Europe, pravoslavnog Ruskog carstva i muslimanskog Otomanskog (Turskog) carstva.

Ekonomska i moralna kriza porodila je nakazne fašizme i komunizme i versajsku nedonoščad tipa Jugoslavije, a Europa je utonula u atmosferu balkanske krčme. Valjda su u 100 godina povijesti od sarajevskog atentata na ovamo narodi i Vlade naučili što je bit svega. Kristov mir.

P.S A možda se Zapadu ne sviđa jaka robna razmjena država BRIK-a(Brazil, Rusija, Indija, Kina, JAR, Iran) i najava uvođenja nove valute koja će imati zlatni standard, pa zato dopušta kaos? Misli jače od mojih ostavljam za kraj.

‘Civilizacija je stalno uvježbavanje poštivanja’ (Goethe)
‘Ono što ovaj svijet najviše treba je društveni poredak koji jamči ljudsko dostojanstvo,a može se ostvariti isključivo kroz religijski humanizam.’ (Thomas Mann)

 

Teo Trostmann

Pročitajte još

SNIJEŽNIČARI NA MITSKOJ PLANINI ‘Nismo očekivali da će Ararat biti nešto izvan svega’

Dulist

Ane Mljećka: ‘Zemljište gdje je Hotel Odisej bi se trebalo vratiti stanovnicima Goveđara’

Dulist

[FOTO] SUGRAĐANIN UPOZORAVA Netko krade kamen na trasi stare željezničke pruge?

Dulist