Aktualno

TROJIĆ O ‘BOOMU’ NEKOMERCIJALNOG SMJEŠTAJA ‘Stranci kupuju nekretnine te ih iznajmljuju na crno’

krovovigrad001

U strukturi smještajnih kapaciteta Dubrovačko-neretvanske županije 33 posto svih kreveta čini nekomercijalni smještaj! Naglasila je to Nikolina Trojić, predsjednica Županijske komore Dubrovnik na drugoj proširenoj sjednici Gospodarskog vijeća. Te zabrinjavajuće podatke iznijeli su nedavno i hotelijeri okupljeni u Strukovnoj grupi hotelijera Županijske komore.
-To je smještaj koji nije nigdje registriran za obavljanje djelatnosti, nije registriran za protok turista niti je porezno igdje zahvaćen u ijednom smislu. Po našim analizama riječ je o kupovini nekretnina mahom ili većim dijelom stranaca koji onda te kapacitete iznajmljuju na crno i nemaju nikakvih davanja – rekla je Nikolina Trojić te dodala kako u nekomercijalnom smještaju imamo 42 tisuće kreveta, a u hotelima 21 tisuću.
-U našoj županiji imamo dakle dvostruko više nekomercijalnog smještaja nego hotelskog, a volimo se često pohvaliti time da smo destinacija s visokokategornicima s viskom strukturom hotelskih kapaciteta pa se postavlja pitanje događa li nam se s ovom regularnom ekonomijom neka druga paraekomonija za koju ne znamo, ne obuhvaćamo je i ne pratimo je i ne znamo što se s njom na terenu odvija – rekla je te dodala kako predstoji razdoblje u kojem bi se s ovim problemom trebalo uhvatiti u koštac.
DuList je prvi pisao o ovom problemu na našem području, budući da su se s njim jedino pozabavili istarski iznajmljivači koji su se prošle sezone ‘digli na noge’ zbog iznajmljivanja na crno, koji se često prakticira i među takozvanim vikendašima, odnosno u objektima nekomercijalnog smještaja. Na tu su temu turističke zajednice našeg najvećeg poluotoka održale i sastanak s glavnim državnim inspektorom Andrijom Mikulićem te je dogovorena velika akcija pojačanog ‘češljanja terena’. Više moete pročitati ovdje.

Pročitajte još

ŽUPANIJA O UVALI SUMARTIN ‘Nismo mogli naručiti čišćenje, to je obveza Grada, ali na teret koncesionara’

Dulist

MORE U DUBROVNIKU NA 29.7 STUPNJEVA Novi hrvatski rekord

Dulist

Raspisani natječaji za ravnatelje Lokruma i Dubrovačkih muzeja

Dulist