Aktualno

TRI TVRĐAVE, ŠESNAEST KULA… Znate li od čega se sastoje 1940 metara duge zidine?

grad zidine minceta004

Dubrovačke zidine jedan su od najbolje očuvanih fortifikacijskih sustava u Europi. Na Facebook stranici Društva prijatelja dubrovačke starine objavljeni su zanimljivi podaci vezani upravo za zidine.

Duge su 1940 metara, a mjestimično visoke i do 25 metara. Glavni gradski zid s kopnene strane debeo je 4 do 6 metara, a s morske 1,5 do 3 metra. Definiranje opsega današnjih zidina završeno je u 13. stoljeću, a sustavno se dograđuju i ojačavaju sve do 1660., kad je izgrađena i posljednja utvrda – Bastion sv. Stjepana.

Gradske zidine sastoje se od glavnoga gradskoga zida, 16 kula, 3 tvrđave, 6 bastiona, 2 ugaona utvrđenja – kantonate, 3 predziđa s nizom toreta, 3 jarka, 2 predutvrde – tvrđave te valobrana i 2 gradska podizna mosta.

U organizaciji obrane, Dubrovnik se oslanjao podjednako na pučane i vlastelu, a njegovo vojno ustrojstvo bilo je pažljivo razrađeno. Svaka tvrđava imala je svog zapovjednika, biranog iz redova vlastele na rok od mjesec dana, a od kraja 14. stoljeća na zidinama je bila organizirana i stalna straža.

Pročitajte još

PLANOVI EU Mađarima lokomotive, Slovencima željeznice, nama poboljšanje zaštitne ograde na autocesti

Dulist

GLOBALNI IT KVAR Jeste li pokušali ugasiti i upaliti računalo 15 puta?

Dulist

OBAVIJEST SANITATA Zatvaranje Ulice don Frane Bulića i parkinga Gradac

Dulist