Još niste smislili kako iznenaditi svoju drugu polovicu za Valentinovo? Nije kasno za pripremu ukusnih slastica koje itekako mogu biti lijepo iznenađenje za Dan zaljubljenih. U nastavku vam donosimo tri ukusna recepta majstorice slastica Jannette Razum.
Ukoliko ste ljubitelj čokoladnih slastica, morate provati čokoladnu tortu bez brašna.
Sastojci:
200 g tamne čokolade
150 g maslaca
8 jaja
100 g šećera
2 žlice meda
1 žlica arome vanilije
prstohvat soli
1 žlica kakaa u prahu
Priprema:
Maslac i čokoladu otopite na pari. Dodajte šećer, med, aromu vanilije i sol pa sve dobro izmiksajte.
Dodajte jedno po jedno jaje i nakon svakog dodavanja smjesu kratko izmiksajte. Na kraju dodajte kakao i sve još jednom izmiksajte.
Smjesu izlijte u okrugli kalup za pečenje (26 cm) kojeg ste obložili masnim papirom. Kalup sa smjesom stavite u pećnicu koju ste zagrijali na 180 °C, a na dno pećnice stavite posudu ili kalup za pečenje napunjen s vodom.
Tortu pecite 25 minuta. Prije posluživanja tortu ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim i u hladnjaku.
Jannette predlaže i sočne, ukusne muffine s čilijem! Jednostavni za pripremu, ali nimalo obični čokoladni muffini koji će vas oduševiti svojim intenzivnim okusom!
Sastojci:
250 g glatkog brašna
1/2 praška za pecivo
40 g kakaa u prahu
1 žličica čilija u prahu
1/2 žličice soli
100 g šećera
1 jaje
250 ml vode
90 ml ulja
100 g tamne čokolade
malo suhog čilija za posipavanje
Priprema:
U zdjeli pomiješajte suhe sastojke – brašno, kakao, prašak za pecivo, sol i čili u prahu. Od čilija muffini neće biti ljuti, samo će imati pikantnu aromu.
U drugoj zdjeli pjenjačom izmutite jaje sa šećerom. Naizmjenično dodajte suhe sastojke, vodu i ulje te krupnije nasjeckanu tamnu čokoladu. Dio čokolade, otprilike jednu veliku žlicu ostavite za posipavanje.
Košarice za muffine punite do ¾ visine. Posipajte ih s malo tamne čokolade i malo sušenog čilija. Čokoladne muffine pecite 12-15 minuta na temperaturi od 180 °C. Čačkalicom provjerite jesu li pečeni.
Muffine ohladite na sobnoj temperaturi, poslužite se i uživajte!
Za kraj donosimo vam ledenu slasticu – Jogurt sladoled s jagodama.
Sastojci:
400 g tekućeg jogurta
1 čaša zamrznutog šlaga
400 g jagoda
1 veća banana
100 g kokosa
200 g šećera
sok od ½ limuna
Priprema:
U blender stavite jogurt, jagode, šlag i sve ostale sastojke. Sve dobro izmiksajte tako da dobijete kremastu smjesu. Ukoliko imate manji blender sastojke stavljajte malo po malo pa ih kasnije pomiješajte u većoj zdjeli.
Pripremljenu smjesu premjestite u plastičnu posudu i spremite u zamrzivač, najbolje preko noći.
Idući dan uživajte u ledenoj poslastici! :)