Zanimljivosti

Treba li kazniti one koji se nakon školovanja zaposle u stranoj državi?

Studenti, fakultet (Shutterstock Images LLC)

Odljev mozgova dio je hrvatske stvarnosti i tim povodom su stručnjaci nedavno raspravljali treba li ‘kazniti’ one koji se nakon završetka školovanja zaposle u stranoj državi.

Portal EduCentar istražio je što građani misle o vraćanju uloženih sredstava u obrazovanje u slučaju zaposlenja u inozemstvu. U anketi je sudjelovalo 360 ispitanika.

Većina ispitanika (64 posto) je protiv obveze vraćanja uloženih sredstva zbog odlaska u inozemstvo.
„Ne, jer nisu oni krivi što nema mogućnosti zaposlenja u državi“ i „Studenti nisu krivi za promašenu politiku upisnih kvota, a još manje za stanje u gospodarstvu“ samo su neki od komentara ispitanika koji objašnjavaju njihovo stajalište.

Suprotnog mišljenja je 36 posto ispitanika koji su za povrat uloženih sredstava.

Dio ispitanika, njih 18%, je za vraćanje cijelog iznosa troška školovanja. Ispitanici navode da ‘ukoliko se već školuju na račun države, da su onda i dužni ostati u njoj i raditi na njenom razvoju.’

Drugi dio ispitanika (18 posto) je za vraćanje određenog iznosa troška školovanja.

– Država, odnosno svi porezni obveznici ulažu u obrazovni sustav (neovisno koliko je dobar ili loš). Nakon završetka studija bi trebali barem djelomično vratiti uložena sredstva kroz plaćanje poreza i rad za dobrobit onog koji je platio njegovo školovanje. Ukoliko netko smatra da nije dužan vratiti uložena sredstva, onda se mogao školovati o svom trošku u onoj državi u kojoj misli raditi i plaćati poreze – komentar je jednog ispitanika.

Drugi ispitanik navodi da je za ‘opciju povrata 50 posto uloženih sredstava, čisto da ne zaborave tko ih je svemu naučio kada uspiju u drugoj državi’.

Pročitajte još

(FOTO) LJETO U ZAVIČAJNOM MUZEJU KONAVALA Likovne radionice ‘Kreativna ura’

Dulist

JOŠ JEDAN NATJEČAJ WMO Sjećate li se pobjedničke fotografije Dubrovčanina iz 2016?

Dulist

ZA NESTRPLJIVE VRTLARE Donosimo vam vrste cvijeća koje najbrže rastu!

Dulist