Aktualno

‘Tražimo prekid pregovora s HUB-om’

franak1

Udruga Franak prijavila je Hrvatskoj narodnoj banci u ponedjeljak Erste&Steiermärkische banku zbog nezakonitog prisiljavanja svojih klijenata da prihvate njezinu novu Metodologiju utvrđivanja promjene kamatnih stopa na kredite i proizvode banke.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

-Novu Metodologiju banka je javno objavila 5. studenog, a njenu primjenu najavila već za 21. studeni 2013. Ta banka zaprijetila je klijentima da će im na temelju samozvane nezakonite ovlasti otkazati ugovor o kreditu, ako se usude prigovoriti pisanim putem Erste banci zbog nove metodologije, i to svima osim dužnicima u stambenim kreditima s valutnom klauzulom CHF. Očigledno je da se to ne odnosi na te klijente samo zbog toga što je njihova valuta aprecirala više od 20%, pa banka ne želi dolaziti u sukob s Vladom RH koja je za te dužnike kroz izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju predložila posebne mjere.

U dokumentu koji je banka objavila stoji da „se Metodologija smatra prihvaćenom od strane klijenta ukoliko klijent u roku 15 (petnaest) dana od dana njene objave ne dostavi pisani prigovor banci, a ukoliko klijent u navedenom roku dostavi pisani prigovor, banka je ovlaštena isključivo prema vlastitom izboru:

a) otkazati ugovorni odnos s klijentom,
b) otkazati ugovorni odnos s klijentom i ponuditi sklapanje ugovora pod izmijenjenim uvjetima.

Erste&Steiermärkische banka dosad je bila poznata kao banka koja je izumila ponudu kredita s valutnom klauzulom CHF, u zemlji u kojoj ne postoji tradicija štednje u toj valuti, a odsad će biti poznata i kao prva banka u Republici Hrvatskoj koja je počela primjenjivati nezakoniti pritisak, na način da prijeti svojim klijentima otkazima ugovora o kreditu ukoliko bespogovorno ne prihvate njezine jednostrane i nezakonite odluke o promjenama kamatnih stopa.

Očigledno je da bankarski sektor u Republici Hrvatskoj ne želi vladavinu prava, nego želi da se njihovo samovoljno ponašanje tolerira i dalje, da im se dopusti da i dalje jednostrano i samovoljno povećavaju kamate u postojećim kreditima bez ugovorenih podataka o promjeni kamatne stope.

Zahtijevamo od Vlade RH da odmah prekine sve pregovore s Hrvatskom udrugom banaka i da odustane od najavljenog amandmana na već dogovorene izmjene i dopune Zakona o potrošačkom kreditiranju te da se u kredite koji su aprecirali više od 20% uvrste i hipotekarni krediti, jer se radi o kreditima zbog kojih pojedini dužnici mogu završiti na ulici – pišu iz Udruge Franak.
 

Pročitajte još

(FOTO) Premijera Vojnovićevog ‘Ekvinocija’ na Dubrovačkim ljetnim igrama

Dulist

Od utorka jeftinije gorivo

Dulist

TAKSISTI HUMANITARCI Novo udruženje Taxi i Uber vozača Grada Dubrovnika

Dulist