Politika

Traži se poništenje natječaja za prodaju dionica UTD Raguse, Grad ima pravo prvokupa

brsalje dubravka nautika

Grad Dubrovnik zatražio je od CERP-a poništenje natječaja za prodaju dionica UTD Raguse. Naime, prema riječima gradonačelnika Mata Frankovića, došlo se u posjed odluke Skupštine društva, u kojoj stoji kako Grad Dubrovik ima pravo prvokupa dionica. 

Inače, ovaj podatak gradonačelnik je iznio na Gradskom vijeću tijekom rasprave o rebalansu Proračuna, kojim se prihodi povećavaju za 23 milijuna kuna, od čega se 14 milijuna kuna odnosi na donacije Zaklade Blaga djela i DPDS-a (po 7 milijuna kuna) za kupnju dionica UTD Raguse.

Jadran Barač (SDP) istaknuo je kako ga zanima što predstavlja interes građana kod kupnje dionica UTD Raguse, a postavio je i pitanje zakonitosti prikupljanja donacija i svrsishodnosti.

-Blaga djela daju donaciju od 7 milijuna kuna za kupnju dionica i to mi se ne uklapa u svrhu i ciljeve djelovanja ove zaklade, što je potpora socijali i potrebitima. Ovo će za njih imati smisla ako se tamo otvori pučka kuhinja – rekao je Barač, a kad je riječ o DPDS-u spomenuo je njihov višak od 47 milijuna kuna.

-Neka nam i to poklone pa da gotovinom gradimo stanove za mlade – rekao je Barač naglasivši kako je UTD Ragusa propala ugostiteljska tvrtka.

-Očekivano se proširila rasprava na kupnju dionica UTD Raguse, svima je jako dobro poznata lokacija njenih nekretnina, a poznata nam je i povijest toga društva koje je bilo jako važno za Dubrovnik. Mislim da smo našli dobar model sufinanciranja kupnje dionica. Postoje i neki drugi modeli, ali će se u konačnici dionice morati kupiti. U dnevnoj smo komunikaciji s CERP-om, a danas smo uputili traženje da se poništi natječaj i raspiše novi u kojem će Grad imati pravo prvokupa nakon licitacije. Neće se ništa dogoditi ako to ne kupimo, ali bi mi bilo žao da to ne uradimo – rekao je gradonačelnik vijećnicima.

-Ne vidim da će se građanima od ove potencijalne investicije poboljšati kvaliteta života – replicirao je Barač, savjetovavši gradonačelniku provjeru zakonitosti ovakvih donacija, posebno kad je u pitanju Zaklada Blaga djela.

Maro Kristić, inače član Upravnog vijeća Zaklade, rekao mu je kako ništa dvojbeno u toj donaciji nema.

-To se događa kad su Blaga djela došla pod utjecaj politike. Ima pravo donacije, ali u koje svrhe jer ne postaju vlasnik ili suvlasnik nekretnine nego doniraju Gradu za svrhu koja nije humanitarna – smatra vijećnik Vido Bogdanović (HSS).

 

Pročitajte još

Matušić i Raguž ostaju na pozicijama državnih tajnika

Dulist

MARO KRISTIĆ I Grad Dubrovnik snosi dio odgovornosti za fijasko s kupalištem u Uvali Sumratin

Dulist

UNUTARSTRANAČKI IZBORI U HDZ-u Plenković ispunio građansku dužnost

Dulist