Hrvatska

Traženje mita u zdravstvu potvrdilo šest posto građana

shutt medicina

Hrvatski građani ove godine bili su ponešto blaži u ocjenjivanju zdravstvenog sustava nego prethodnih godina, pokazuje istraživanje javnog mnijenja u narudžbi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, koji to tumači kao ‘poruku da su građani prepoznali velike napore koje je u posljednjih godina napravio HZZO kao i Ministarstvo zdravlja’. Zdravstveni sustav u cjelini ocijenjen je sa 3,3, rad HZZO-a dobio je ocjenu 3,2, dok je Ministarstvo zdravlja zaslužilo čistu ‘tricu’ – sve tri ocjene više su od prošlogodišnjih za ciglih 0.1 bod

Ispitivanje je napravila agencija IPSOS, a napravljeno je telefonski, na uzorku od 800 ispitanika. Iz HZZO-a poručuju da im je bilo važno doznati kako javnost vidi zdravstvo u Hrvatskoj, kako ocjenjuje rad liječnika, HZZO-a i Ministarstva zdravlja te koju ocjenu daje dopunskom zdravstvenom osiguranju HZZO-a, prenosi tportal.hr

Najčešće izdvojene prednosti hrvatskog zdravstva su kvalitetan liječnički kadar i odnos osoblja prema korisnicima, a kao najveći nedostatak u zdravstvu građani izdvajaju dugo čekanje.

Usluge privatnih liječnika ili klinika u proteklih godinu dana koristilo je 21 posto građana, a razina zadovoljstva privatnim liječnicima je izrazito visoka – čak 90 posto. Još više građana, njih 93 posto, navodi da nitko u zdravstvenom sustavu od njih nije tražio mito. Tri posto građana doživjeli su da je mito od njih zatraženo jednom, a od još tri posto zatraženo je više puta. Jedan posto ispitanika nije znalo ili je odbilo odgovoriti na to pitanje.

Banner 300x250 DU 1

Dopunsko zdravstveno osiguranje koristi čak 83 posto građana, pri čemu 90,6 posto ispitanika takvo osiguranje ima ugovoreno kod HZZO-a.

Najvišu je ocjenu dobila ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec (3,4) čime je ‘prepoznata njezina stručnosti i trud koji ulaže u unaprjeđenje zdravstvenog sustava’.

IZ HZZO-a podsjećaju da je u 2014. godini na liste lijekova stavljeno 310 novih oblika lijekova, 12 posebno skupih lijekova, osam lijekova za rijetke bolesti, oboljelima od dijabetesa osigurano je više od 100 inzulinskih pumpi, smanjena je lista čekanja akcijama Ministarstva zdravlja, uveden je novi model upućivanja u bolnice, uvedeno je eNaručivanje, a u tijeku je implementacija eUputnice.

Pročitajte još

MINISTAR PRIZNAO ‘Ove godine bilo je prazno 40 posto kapaciteta u privatnom smještaju’

Dulist

Na listama HZZO-a novi lijekovi i pomagala

Dulist

SVE MANJI INTERES ZA STUDIRANJE Logično! U turizmu brže do love i to veće! Sveučilišta ‘spavači prošlih vremena’!

Ivana Mijić Vulinović