Sport

TRANSRODNE BOKSAČICE Olimpijski odbor: ‘Ispunjavaju uvjete, žene su i u svojim putovnicama’

imane khelif instagram

Olimpijske Igre, koje se ove godine održavaju u Parizu, ostavile su neugodan dojam sportskoj publici za vrijeme otvaranja. Novi šok za mnoge je uslijedio kada je transrodnim osobama, Imane Khelif (Alžir) i Lin Yu-Ting (Tajvan), dodijeljeno pravo nastupa na boksačkom olimpijskom turniru.

Naime, Khelif i Yu-ting vode se kao boksačice, ali prošle godine zabranjen im je nastup na SP-u jer se njihovim testiranjem utvrdilo da se radi o biološkim muškarcima. Ipak, s obzirom na to da se radi o različitim odborima na OI imaju pravo nastupiti.

Na ovu situaciju, oglasile su se i dvije poznate dubrovačke judašice, kojima je ‘za dlaku’ promaknuo nastup na OI, Iva Oberan i Petrunjela Pavić.

– Nije okej. Biologija je jedno, a kako se netko osjeća je drugo – rekla je Pavić.

S njom se složila i Oberan.

– Meni to nije pravedno. Bez obzira na to što je muškarac postao žena, i dalje smatram kako se ne bi smio boriti sa ženskom osobom – zaključila je Oberan.

Međunarodni olimpijski odbor se također osvrnuo na situaciju te je, prema pisanju portala InsideTheGames, upozorio protiv, kako su to sami nazvali, ‘lova na vještice’.

– U potpunosti ispunjavaju uvjete, žene su u svojim putovnicama i natječu se mnogo godina – rekao je na konferenciji za novinare, glasnogovornik Odbora Mark Adams.

Inače, nakon prošlogodišnje diskvalifikacije Khelif sa Svjetskog prvenstva, Meksikanka Brianda Tamara opisala je, kako prenosi Index, vlastito iskustvo borbe s njom.

– Kad sam se borila s njom bila sam izvan sebe. Njezini udarci su me jako boljeli, mislim da se nikad nisam tako osjećala u svojih 13 godina boksanja, niti u sparingu s muškarcima. Hvala Bogu da sam se taj dan izvukla iz ringa i dobro je da su konačno shvatili – rekla je tada Brianda Tamara.

Foto: Imane Khelif/Instagram

Pročitajte još

MATIĆ OLIMPIJSKA PRVAKINJA! Prva medalja za hrvatski judo u povijesti Olimpijskih Igara!

Dulist

KONAVLE OPEN Međunarodni bridž turnir u Pridvorju

Dulist

Hrvatska reprezentativka Tihana Stojsavljević pojačanje Raguse!

Dulist