Aktualno

TRANSPARENTNOST PRORAČUNA Naša Županija među najboljima u Hrvatskoj!

pdv novac

Dubrovačko-neretvanska županija u samom je vrhu po transparentnosti proračuna prema istraživanju ‘Transparentnost proračuna lokalnih jedinica’, obavljenom u organizaciji Instituta za javne financije kojim su obuhvaćene sve županije, gradovi i općine.

Transparentnost proračuna, javljaju iz DNŽ, podrazumijeva mogućnost građana da dobiju potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu. Građanima se omogućuje uvid u javnu nabavu i kretanje javnog proračuna, povećava se odgovornost lokalnih vlasti i smanjuje mogućnosti za korupciju, a  analiza ukazuje da transparentnost prije svega ovisi o političkoj volji lokalnih vlasti.

Otvorenost proračuna, dostupnost i jasnoća objavljenih podataka i informacija državne i lokalne vlasti preduvjet su za stvaranje povjerenja između građana i načelnika, gradonačelnika i župana.

-Prema prosjeku svih lokalnih jedinica na svom području najotvorenije su Bjelovarsko-bilogorska, Brodsko-posavska, Dubrovačko-neretvanska, Istarska, Karlovačka, Krapinsko-zagorska, Ličko-senjska, Šibensko-kninska, Varaždinska, Zadarska i Zagrebačka županija. Analizom istraživanja prema vrstama lokalnih jedinica, županije su vrlo transparentne u izvršavanju proračuna – izrazila je zadovoljstvo ravnateljica Instituta za javne financije Katarina Ott.
-Transparentnost podataka je putokaz za informiranje o potrošnji proračuna sredstava. Vjerujem da će na idućem predstavljanju rezultata istraživanja sve jedinice dobiti priznanje Instituta za visoku razinu transparentnosti – rekla je ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović.

Prema interaktivnoj karti Instituta za javne financije Dubrovnik je na četvrtoj razini razini transparentnosti proračuna. Općina Konavle u samom je vrhu transparentnosti s petom razinom transparentnosti. Kako navode iz Instituta, prosječna transparentnost općina u Hrvatskoj inače je stvarno slaba, jedva dovoljna (2,04).

-Gotovo petina općina nije objavila niti jedan dokument, petina ih je objavila samo jedan dokument, ali za razliku od prethodnog ciklusa istraživanja – kad je samo jedna općina (Viškovo) objavila svih pet dokumenata – valja pohvaliti osam općina koje su u ovom ciklusu objavile svih pet dokumenata (Bizovac, Kistanje, Konavle, Kostrena,
Lovran, Orehovica, Radoboj i Sveti Križ Začretje). Premda na niskoj razini, općine su najtransparentnije u
Karlovačkoj (2,9) te Primorsko-goranskoj i Međimurskoj (2,7), a najnetransparentnije su u Splitsko-
-dalmatinskoj (1,1) i Bjelovarsko-bilogorskoj (1,4) županiji – istaknuto je u rezultatima istraživanja.

Župa dubrovačka pri samom je dnu transparentnosti s razinom 1, a na istoje je razini i Dubrovačko primorje.

Interaktivnu kartu pogledajte ovdje.

Pročitajte još

Gliserom protuzakonito ulazili u ograđeno kupalište i ukrcavali putnike

Dulist

DORH podnio žalbu na odluku da se Albanka koja je skrivila nesreću na Ratcu brani sa slobode!

Dulist

Matušić i Raguž ostaju na pozicijama državnih tajnika

Dulist