Kultura

“Tragom Republike” klape Kaše u Sponzi

klapa kase 001

Koncertni program "Tragom Republike" klape Kaše održat će se u subotu, 27. listopada u Palači Sponza s početkom u 20 sati.

"Tragom Republike" okuplja glazbene odraze prostora Dubrovačko-neretvanske županije, koja obuhvaća nekadašnje prostore Dubrovačke i Mletačke republike. Kroz 18 pjesama dubrovačkog kraja te četiri kompozicije nastale u jednakom duhu, Kaše zatvaraju muzikološki krug hrvatskog juga.

Materijal je sakupljen iz arhiva, iz zapisa poznatog hrvatskog muzikologa Franja Kvavera Kuhača. Od sedam Kuhačevih zapisa, šest ih je obradio i aranžirao Vicko Dragojević, voditelj klape Kaše, koji od 18 narodnih pjesama potpisuje aranžman i obradu čak 16 napjeva.

Osim Vicka Dragojevića kao obrađivači i aranžeri pojavljuju se Miho Bulić te Dinko Fio. Sve pjesme prilagođene su izvedbi muške klape, odnosno muškog zbora. Posljednji dio koncertnog materijala sačinjavaju kompozicije dubrovačkih autora, nastale u duhu narodnih pjesama dubrovačkog entiteta, a također su prilagođene muškoj klapi.

Klapa Kaše apsolutni su pobjednici 46. Festivala dalmatinskih klapa u Omišu gdje su osvojili Zlatni štit s grbom grada Omiša za prvo mjesto po misljenju žirija i Zlatnog omiškog leuta za prvo mjesto po mišljenju publike.
Osim toga su i apolitni pobjednici ovogodišnjeg 33. Festivala klapa Dubrovačko – neretvanske županije gdje su dobili i prvu nagradu i žirija i publike. Klapa je sudjelovala i na Festivalu klapa uz mandoline i gitare u Makarskoj gdje je takkođer osvojila prvo mjesto po izboru stručnog žirija.

 

Pročitajte još

Tradicionalna južnoamerička glazba u utorak u Dvoru!

Dulist

[FOTO] Virtuoznim muziciranjem Zagrebački kvartet i Ivan Krpan napunili Dvor

Dulist

U PONEDJELJAK U DVORU ‘Od Shakespearea do sevdaha’ s Ibricom!

Dulist