Zanimljivosti

TRADICIONALNA TOMBULA Dobitnice su Marta i Iva!

Tombola 11

Festa sv. Vlaha ne može proći bez tradicionalne tombule ispred Luže.
Kartele koje su se prodavale ispred Sponze su planule u rekordnom roku, a u humanitarne se svrhe Udruzi djece oboljele od dijabetesa i njihovih roditelja ‘Slatki život’ skupilo 15 tisuća kuna. Naravno, neizostavno je bilo i gađanje ljutim narančama. Sretna dobitnica tombule u iznosu od dvije tisuće kuna je Iva Vidak, činkvinu u vrijednosti od tisuću kuna je osvojila Marta Kekez, a ternu u iznosu od 500 kuna podijelilo je više dobitnika. Još od 1842. Dubrovčani kupuju listiće nadajući se osvajanju bogatih nagrada tombole. No nije dubrovačkom puku stalo do nagrada, koliko do starog običaja izražavanja nezadovoljstva kada na listiću nema upravo izvučenog broja, odnosno letećih naranača i ostalih ‘rekvizita’. Omiljena igra Dubrovčana, koja na Parčev dan okupi barjaktare, gospođe i gospare, svečano odjevene stanovnike okolice, festanjule, djecu i sve namjernike.
Tombula na Stradunu omiljena je i tradicionalna igra Dubrovčana, a ženske noge – 77, štap od metle-11, nono-90, juda-13, mulac-1, karakteristične su dubrovačke interpretacije brojeva koji se izvlače i uzvikuju, izazivaju uzdahe i komentare, a terna, činkvina i tombula dobici su koji motiviraju, ljute i raduju!

Izvlačenje nagrada te kontroliranje brojeva vršila je komisija Turističke zajednice grada Dubrovnika  s javnim bilježnikom Lucom Bronzan uz odobrenje Ministarstva financija, a program je vodio DJ Vjeverica.

Pročitajte još

Korisni savjeti veterinarke Sunčice Oštrić: Kako pomoći psima tijekom vrućina!?

Maris Guca

NA DANAŠNJI DAN 1986. Umro povjesničar i arhivist Vinko Foretić

Dulist

Prije 14 godina zauvijek nas je napustio heroj Domovinskog rata Aljoša Nikolić

Dulist