Zanimljivosti

TRADICIJA BAKALARA Znate li odakle dolazi ovaj običaj?

Dani bakalara 1

Zvijezda Badnjaka na mnogim stolovima diljem Hrvatske je upravo bakalar – sušena riba iz Sjeverne Europe. Razni su načini na koje se može pripremiti: na bijelo, na lešo, zapečeni, pohani… mogućnosti s ovom namirnicom su zaista neograničene. Iako mu cijena iz godine u godinu sve više raste, njegova popularnost ne opada. No, kako se pored svih riba iz Jadranskog mora na našim stolovima našla riba iz sjevernoeropskih zemalja?

Kao i sva ostala gastronomska otkrića i ovo se dogodilo slučajno. Mletački plemić Pier Querini bio je vlasnik i kapetan trgovačkog brodovlja. Na jednom putovanju zadesila ih je oluja koja je potopila brod. Ipak, imao je sreće te se uspio, zajedno s još nekoliko mornara, ukrcati u čamac za spašavanje koji ih je odveo do Lofotskog otočja. Domaćini su im ponudili ono čega su najviše imali- ribu Stokvis, odnosno bakalar, piše Morski.hr.

Kad su se oporavili od nesreće, krenuli su kući, a Piero Querini je kao pravi trgovac sa sobom kući ponio veće količine sušenog bakalara čime je započeo trend trgovine, koji se nastavio tek u 16. stoljeću kada su glad i siromaštvo pogodili niže slojeve europskog stanovništva. U to vrijeme samo su bogati jeli svježu ribu, dok se sirotinja hranila suhom. Dakle, kod nas je taj običaj došao iz Venecije, prvo na Jadran, a zatim se proširo na ostatak Hrvatske. Kao dio tradicije za Božić postao je iz razloga uspomene na siromašnu povijest naših ribara.

Pročitajte još

JESTE LI MEĐU NJIMA? Za ova tri horoskopska znaka kažu da znaju izabrati najbolje poklone

Dulist

FINALE SUPERTALENTA Podržimo naš Step N’ Jazz u završnoj večeri

Dulist

Danas palimo četvrtu adventsku svijeću, znate li što simbolizira?

Dulist