Stradun je jutros bio domaćin tradicionalnog Torta partyja, događaja čiji je sav prihod namijenjen humanitarnoj akciji ‘Osmijeh za osmijeh’ Udruge Sorriso.
U organizaciji Turističke zajednice grada Dubrovnika, ovaj slatki događaj spojio je ljubav prema slasticama s plemenitim ciljem, privukavši brojne posjetitelje. Jedna od torti koja je izazvala posebnu pozornost bila je DuListova torta od rogača, naranče i mjendula, djelo naše MasterChefice Irine Brajčić. Inspirirana lokalnim sastojcima, Irina je osmislila recept koji slavi prirodno bogatstvo našeg kraja.
– Željela sam napraviti tortu čiji su sastojci s našeg prostora. Rogač je često zapostavljen, a izuzetno je bogat kalcijem koji je važan za kosti i zube, dok naranča obiluje vitaminom C pa jača imunitet i pruža energiju. Uz dodatak mjendula, koji su prava riznica zdravih masti i vitamina, torta je hranjiva, a istovremeno ukusna – istaknula je Irina.
Torta je napravljena bez brašna, s minimalnom količinom šećera i tamnom čokoladom, čineći je zdravijom alternativom industrijskim slasticama.
– Ne vidim smisao uvoza egzotičnih proizvoda poput ‘Dubai čokolade’ kad imamo toliko prirodnih darova u našem okruženju. Ova torta možda ne izgleda glamurozno, ali ima priču i dušu – dodala je. Torta party još jednom je oduševio sve prisutne i pokazao kako tradicija, zdravlje i okusi idu ruku pod ruku na dubrovačkom adventu.
Podsjetimo i kako je ‘ovogodišnja akcija ‘Osmijeh za osmijeh’ namijenjena Mariju Božinoviću i njegovom novom domu, a njegovu priču možete pročitati ovdje.
Atmosferu na Stradunu dodatno je začino nastup Luke Nižetića, a veselje je širio i dječici omiljeni Medo, maskota Dubrovačkog zimskog festivala.