Irina Brajčić ovogodišnja Masterchefica, draga nam sugrađanka, na tradicionalnoj manifestaciji Torta party na Stradunu predstavila je DuList svojom Mediteranskom tortom. Za sve one koji prošle subote nisu imali priliku isprobati ovu zdravu i raskošnu tortu, donosimo detaljan recept:
Mediteranska torta
Sastojci:
-180 g rogača
-100 g crne čokolade za kuhanje
-60 g masla
-4 cijela jaja
-30 g meda
-2 jušne ožice domaće marmelade od naranče
-jedan prašak za pecivo
-250 g mljevenih mjendula
-50 g cukara u prahu
-jedna kupica likera od mjendula (amaretto)
-100 ml vrhnje za šlag
Ova količina je dovoljna za oko 1 kg torte (Ona koju je Irina radila težila je oko 3 kg).
Kora: Lagano rastopiti čokoladu i maslo te ostaviti da se ohladi. U međuvremenu pjenasto umutiti jaja i med. Dodati rastopljenu ohlađenu čokoladu i maslo te uz lagano mućenje mikserom dodavati rogač. Na samom kraju dodati cukar u prahu. Izliti u željeni kalup i peći u prethodno zagrijanoj pećnici oko 30 min na 180 stupnjeva. Kad se kora ohladi, pantarulom ili štapićem izbockati koru pa preliti sokom od naranče. Ovo je smjesa za jednu koru, a vi možete napraviti onoliko kora koliko visoku tortu želite.
Krema: Dobro umutiti vrhnje za šlag te dodati cukar u prahu, amaretto i mljevene mjendule. Struktura smjese bi trebala biti kremasta. Ostaviti u frižideru da se dobro ohladi. Nakon toga premazati ohlađene kore koje su prije toga prelivene sokom od naranče. Kada se torta dobro stegne, preliti je rastopljenom crnom čokoladom te ukrasiti po želji.