Hrvatska

Tonći Bitanga i u hrvatskom Cehu ugostitelja i turističkih djelatnika

tonci bitanga kopun1

Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK) u novom mandatnom razdoblju do 2018. godine, 17. lipnja započeo je s radom pod vodstvom predsjednika Ceha Nenada Šepaka.
U Cehu je i Dubrovčanin Tonći Bitanga, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Obrtničke komore Dubrovačko-neretvanske županije.

Uz njega tu su i Vjekoslav Bošnjak, Branko Majić, Zlatko Petrić, Joso Smolić, Igor Stanger i Katica Vučetić. Potpredsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a je Branko Greblički.
Na prvoj sjednici, raspravljalo se o aktualnim strukovnim problemima ali i aktivnostima za predstojeće razdoblje.
Tako bi izmjene Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, trebale uskoro na prijedlog HOK-a osigurati temeljni uvjet stvaranja i održavanja konkurentne razine turističke ponude u ugostiteljstvu kroz jamstvo kvalitete i zaštite potrošača tako, da Zakon strogo propiše uvjet stručnosti radnika koji u ugostiteljstvu neposredno sudjeluju u pripremanju hrane za goste (kuhar, konobar, slastičar, pečenjar i priprematelj jednostavnih jela i slastica).
Posebnom odredbom u Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti traži se naime, da oni moraju ispunjavati uvjete stručne osposobljenosti ili majstorskog ispita propisane za obavljanje vezanih obrta, tj. bilo bi obavezno u svakom ugostiteljskom objektu, imati zaposlenu osobu koja ispunjava te uvjete.
Na sjednici Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a navedeno je i niz drugih problema koji opterećuju poslovanje ugostitelja i turističkih djelatnika, koji posebno ističu odljev stručne radne snage, dijelom i radi iseljavanja, kao i opadanje opće kupovne moći, a i brojnosti stanovništva u pojedinim dijelovima Hrvatske, posebno u Slavoniji.
Suradnja s lokalnim vlastima, izuzetno bitna za ugostitelje u svim dijelovima Hrvatske, različita je u raznim sredinama, iako su točke interesa zajedničke, kao što je upravljanje poslovnim prostorima.
Ugostitelje i turističke djelatnike i dalje prate visoke cijene ulaganja, posebice u smještaj, nelojalna konkurencija koju generiraju trgovine u kojima se isporučuje pripremana hrana, selektivan i ponekad kontradiktoran rad inspekcijskih službi, teškoće u pribavljanju radne snage za rad vikendima, ali i uopće, jer kvalitetna radna snaga sve više odlazi na bolje plaćene poslove u zemlje EU.
Iako raste interes za obrazovanje mladih u zanimanju kuhar (značajno više nego za ostala zanimanja u ugostiteljstvu), možda će uvoz radne snage i ovdje preostati kao jedini izvor kvalificiranog kadra.
Siva ekonomija zastupljena je i u ovoj djelatnosti, kvalitetna praksa i dualni sustav obrazovanja ni u ovoj djelatnosti još ne postoji, nema dovoljnog broja licenciranih restorana za učeničku praksu, pitanje plaćanja zaštite malih autorskih prava (ZAMP), suradnja s HUP-om, HGK-om i drugim institucijama … itd., sve to, kao i teme koje je Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a otvorio na svojoj prvoj sjednici, biti će raspravljene, uz predlaganje rješenja – na ovogodišnjem HOK-ovom Kongresu ugostitelja i turističkih djelatnika.

Pročitajte još

DO KAD ĆEMO MORATI RADITI? Dobna granica mirovine za žene još jednom se podiže…

Dulist

POZNATI DETALJI VOJNOG ROKA Naknada 1100 eura, prednost pri zapošljavanju….

Dulist

Hrvatska pred urušavanjem elektroenergetske mreže

Dulist