Aktualno

TOMO SJEKAVICA Već od malih nogu važno je djeci usaditi tehničko razmišljanje

tomo sjekavica

Iako je njegov rad s mladima na području tehničke kulture odavno pre­poznat, tajnik Zajednice tehničke kul­ture Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika Tomo Sjekavica nedavno je dobio značajno priznanje za svoje djelovanje. Ovaj računalni stručnjak, majstor programiranja, ali i osvajač Divlje lige, dobio je godišnju Državnu nagradu tehničke kulture ‘Faust Vrančić’ za 2020. godinu. Ovu državnu nagradu ujedno je dobila i Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika. Sjekavica će reći kako je ponosan jer je i njima, kao i svima dru­gima, prošla godina bila itekako čudna. No, uspjeli su, unatoč svemu, napraviti i više nego što su planirali. Godinu 2020. najviše je, kaže, obilježila velika akcija izrade 3D vizira kojoj su se među prvima uključili u Hrvatskoj. Skupili su dobru ekipu sastavljenu od poje­dinaca, udruga i tvrtki te su napravili oko četiri tisuće vizira, najviše u Lije­poj našoj. Osim toga, printali su adap­tere za CroResp respiratore, a napra­vili su i online sustav za Gradsko vijeće Grada Dubrovnika, za potporu izvedbi sjednica.

tomo sjekavica 2

No, njihove glavne aktivno­sti su ipak vezane za edukaciju djece i mladih, ali opet i za sve druge dobne skupine. Lani su u siječnju započeli s ciklusom radionica robotike i progra­miranja bez ekrana. Provodili su ih u dječjim vrtićima i osnovnim školama te u drugim ustanovama, no zbog lockdowna su morali prilagoditi aktiv­nosti. Ipak, kako navodi, uspjeli su odr­žati četrdesetak radionica s više od 600 polaznika. Organizirali su i dvije ljetne škole brodogradnje na Lokrumu, nekoliko ciklusa radionica crtanja 3D olov­kama u Centru za mlade Dubrovnik te lego radionice na kojima je sudjelo­valo stotinjak djece, a njihovi su radovi kasnije predstavljeni na izložbi. Uz to, vrijedi i spomenuti kako je Sjekavica od lani i nacionalni koordinator za Europski tjedan robotike, a u sklopu kojeg se i održava Robo.DU Day(s). Riječ je o manifestaciji koja se održala u stu­denom prošle godine i koja je trajala pet dana. ­
-Imali smo preko dvadeset radio­nica koje su bile namijenjene za djecu vrtićke dobi, učenike osnovnih i sred­njih škola, studente, ali i za sve gra­đane. U tom razdoblju bilo je preko dvjesto polaznika – ističe Sjekavica pri­čajući o jednom od važnijih događanja.
-Drago mi je što smo uspjeli ani­mirati i druge hrvatske udruge da se uključe i prijavljuju svoje aktivnosti na Europski tjedan robotike. Hrvat­ska je tako imala najviše službeno pri­javljenih aktivnosti na ovom događaju – rekao je.

Ima mjesta za razvoj
Glavni motiv mu je, kako kaže, zain­teresirati djecu za tehničku kulturu i STEM.
-Drago mi je što mogu prenositi znanje mlađim generacijama. Na našim smo edukacijama prvo počeli raditi sa srednjoškolcima, no postupno smo počeli uključivati i djecu u mla­đim godinama. Jer, već im od malih nogu želimo usaditi tehničko razmi­šljanje, a sve kako bi mogli kasnije upisati škole te fakultete povezane upravo za tehničku kulturu. Upravo su nam naši polaznici radionica stalna inspiracija. Potičemo ih i na sudjelova­nje na raznim natjecanjima, iz raznih grana tehničke kulture – rekao je Sje­kavica. Navodi da u hrvatskom škol­skom sustavu postoji mjesta za razvoj i napredak po pitanju edukacije na području tehničke kulture.
-Svakako bi trebalo povećati sat­nicu u osnovnim školama jer trenutno nije velika. Baš zato naše udruge orga­niziraju razne radionice kako bismo djeci i mladima pružili mogućnost za nešto dodatno. Postoji jako puno mla­dih koji su zainteresirani, i ‘zagrizu’ za tehničku kulturu. Često se dogodi da moramo otvarati nove termine jer se radionice brzo popune, pogotovo sad u razdoblju koronavirusa kada moramo raditi u manjim grupama. Mi im želimo pružiti edukaciju, neovisno o školi. Dosta puta se dogodilo da bi polaznici s vremenom postali i naši asistenti te počeli samostalno vodili radionice – kaže nam.

tomo sjekavica 1

Danas je sve dostupnije
Uvijek su ga u mladosti zanimala raču­nala, tako da je već tada znao kojim će obrazovnim putem ići. Upisao je elek­trotehnički smjer u Pomorskoj srednjoj školi.
-Tada nije postojao smjer vezan za računarstvo, ali kad sam upisao fakul­tet, za to sam se odmah opredijelio. Uvijek me zanimalo programiranje i elektronika – reći će. Prisjeća se mlađih dana, i vremena kad nije bilo ADSL-a, nego je postojao modem i ‘morali smo čekati da roditelji prestanu pričati na telefon, kako bismo se mogli spojiti na Internet’, navodi.
-Današnjoj djeci i mladosti, sve je to puno dostupnije nego što je to prije bilo. Širokopojasni internet nam sada omogućava da u bilo koje doba i s bilo kojeg mjesta pristupimo raznim strani­cama koje imaju razne tutorijale i kako se nešto može napraviti, isprogrami­rati i složiti neki uređaj. Postoji dosta setova za edukaciju, a koji su vezani za robotiku i računala, po dosta pri­stupačnim cijenama. U doba kad smo mi bili mladi, toga nije bilo. Mi smo prije morali tražiti knjige u knjižni­cama i učiti iz njih ili bismo se mučili preko spore veze, preko modema i ‘skidali’ ono što nam je zanimljivo za učenje. Danas će djeca poći na You Tube i dosta toga naučiti – govori nam kroz smijeh Sjekavica. Naglašava i kako Zajednica tehničke kulture ove godine slavi 75. godina organiziranog djelovanja u Hrvatskoj, a iza nje su razne radionice, edukacije, predavanja, prezentacije i natjecanja.
-U županiji imamo ukupno 38, a u Gradu 22 udruge. Riječ je o različitim vrstama udruga – od aeroklubova, bro­domodelara, informatičkih klubova, robotike, društva pedagoga, inova­tora, planinara, ronioca… Za ovu ćemo godinu imati razne programe. Radit ćemo standardne radionice koje inače imaju veliki odaziv, ali ćemo uvoditi i nove edukacije. Inače, ove godine smo s našim partnerima počeli s predava­njima i radionicama na temu medijske pismenosti i nadamo se da ćemo s time i dalje nastaviti. Pratimo trendove i gle­dat ćemo ubacivati nove stvari – reći će Sjekavica.

O FUTURI
Brojne radionice, predavanja…
Završio sam diplomski studij primijenjenog i poslovnog računarstva na Sveučilištu u Dubrovniku. Radio sam kao znanstveni novak/ asistent na sveučilištu, a 2012. godine s nekoliko kolega, počinjem održavati radionice programiranja za učenike srednjih škola, naše buduće studente. Godinu kasnije osnovali smo Informatički klub Futura, klub entuzijasta čiji je primarni cilj edukacija i promicanje modernih tehnologija. U sklopu Future organizirali smo veliki broj radionica, predavanja, natjecanja na području programiranja i robotike te smo i dalje aktivni – priča Sjekavica.

Foto: Tomo Sjekavica

Iz tiskanog izdanja od 24. ožujka 2021. 

Pročitajte još

PLANOVI EU Mađarima lokomotive, Slovencima željeznice, nama poboljšanje zaštitne ograde na autocesti

Dulist

GLOBALNI IT KVAR Jeste li pokušali ugasiti i upaliti računalo 15 puta?

Dulist

OBAVIJEST SANITATA Zatvaranje Ulice don Frane Bulića i parkinga Gradac

Dulist