Kultura

‘TOČKA POTPUNOG OTKRIVANJA’ Otvorena izložba Roberta Kralja

MOZAIK ROBERT KRALJ

Dubrovački slikar Robert Kralj otvorio je u galeriji DPDS-a u Širokoj ulici izložbu pod nazivom ‘Ženski akt – Točka poptunog otkrivanja’. Otvorenju su prisustvovali brojni Robertovi prijatelji i poznanici a uvodnu riječ su održali povjesničari umjetnosti Anita Ruso i Marin Ivanović te arhivist Ivo Orešković, prijatelj umjetnika.

– Aktovi Roberta Kralja nemaju nikakve veze sa savršenom, “dorađenom” ženom koja se podmeće kao ideal ljepote. Štoviše, crteži su mu posve iskreni, ne maskiraju, ne oduzimaju. Kralj crta, vrlo precizno i volumenski bogato, prostorno zanimljivo postavljene aktove koji nas ne ostavljaju ravnodušnima zbog naturalističkog pristupa umjetnika koji tako čuva autentičnost nacrtanih žena. Poneki imaju modru pozadinu koja se preljeva preko akta dok akt istovremeno uronjava u nju postajući plavičast. Na nekima se ističe prirodna boja kože, a neki su samo osjenčani sivim i crnim sjenama. Kralj daje do znanja da ispred njega pozira osoba s imenom i prezimenom, žena s određenim godinama, iskustvima i ponajviše od svega – žena prekrasnog tijela u čijoj nagosti se nalazi početna točka potpunog otkrivanja njezinog bića – napisala je u predgovoru Anita Ruso.

– Ovo je jedna od rijetkih mojih samostalnih izložbi. Uglavnom surađujem s Dubrovačkim muzejima na ilustracijama. Ovo je jedna prilika na koju su me potaknuli prijatelji, oni su sve započeli i sada mi je jako drago vidjeti da se ona ostvarila. Da nije bilo mojih prijatelja ne bi bilo ni ove izložbe – poručio je Kralj.

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist