Aktualno

TKO NE RADI PO PROPISIMA? Sanitarna inspekcija naplatila 5 tisuća eura kazni

konobar sezonci

Inspekcije Državnog inspektorata i ove godine u ljetnim mjesecima provode pojačane inspekcijske nadzore u turističkim središtima na obali. Na području Dubrovačko-neretvanske županije, turistička inspekcija Državnog inspektorata od 1. svibnja je obavila 25 inspekcijskih nadzora, a naplatili su i ‘koju’ kaznu.

Najveći broj inspekcijskih nadzora, njih 19, obavljeno je u ugostiteljskim objektima, dok je pet inspekcijskih nadzora obavljeno nad pružateljima usluga u turizmu.

-U predmetnim inspekcijskim nadzorima turistički inspektor je primijenio načelo oportuniteta za 27 utvrđenih povreda propisa, dok su za 12 povreda propisa poduzete zakonom propisane mjere odnosno naplaćen je prekršajni nalog u iznosu od 469,61 eura te je naplaćeno 11 kazni na mjestu izvršenja prekršaja u ukupnom iznosu od 3.260,42 eura – naglašavaju iz Državnog inspektorata.

Što se tiče Sanitarne inspekcije Državnog inspektorata, ona je obavila 30 inspekcijskih nadzora u kojima je izdala 16 mandatni kazni te je ukupno naplaćeno 5.126,82 eura.

Inspekcija rada, u području radnih odnosa, obavila je 18 nadzora u kojima je izdala četiri prekršajna naloga te četiri optužna prijedloga za utvrđenih 10 prekršaja, kako nam ističu iz Državnog inspektorata.

Više od 1500 povreda
Kako ističu iz inspektorata za DuList, u turističkim središtima na obali, trenutno je nekoliko stotina inspektora na terenu.

Konkretno, kako navode, na terenu su turistički, sanitarni, tržišni, poljoprivredni, veterinarski, građevinski, inspektori rada (u području radnih odnosa i zaštite na radu), vodopravni inspektori, inspektori zaštite prirode i zaštite okoliša te rudarska i inspekcija opreme pod tlakom.

-Samim nadzorima u sezoni, prethodili su koordinirani inspekcijski nadzori tijekom svibnja i lipnja kada su inspekcije Državnog inspektorata obavile na cijelom području Republike Hrvatske gotovo 1300 inspekcijskih nadzora. 45 posto nadziranih subjekata poslovalo je sukladno propisima, a u 711 (55 posto) inspekcijskom nadzoru utvrđeno je ukupno 1.556 raznih povreda propisa – naglašavaju.

Inače, najviše utvrđenih povreda propisa odnosilo se na neprijavljivanje radnika, nezakoniti rad stranaca (državljana trećih zemalja), neprovođenje procjene rizika, neosposobljenost radnika za rad na siguran način, nelegalno iznajmljivanje i neisticanje maloprodajne cijene i slično.

Foto Ilustracija

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

POVEĆANA SREDSTVA ZA KULTURU Raspisan poziv za predlaganje kulturnih programa za 2025. godinu

Dulist

VELIKI INTERES GRAĐANA U tjedan dana provjereno preko 120 tisuća računa

Dulist