Aktualno

TKO NAM TO ZAVIRUJE U MEDICINSKE KARTONE? Kaznena djela za koja je propisan čak i zatvor malo tko prijavljuje

Velibor Puzovic 2

Nakon što su proteklih dana u medije ‘isplivali’ slučajevi neovlaštenih ulazaka u medicinske kartone pacijenata aktualizirala se ova problematika. Iako iz HZZO-a tvrde kako pritužbi pacijenata nisu imali sve se više ljudi iz dana u dan obraća medijima s tvrdnjama da su podatke o njihovom zdravstvenom stanju, terapijama, pobačajima… imali oni koji nisu smjeli. Pri tom misleći na liječnike drugih odjela, medicinske sestre i tehničare. I nama se obratilo nekoliko građana sa sličnim pričama.
-Moj poznanik je imao prijatelja medicinskog tehničara koji je radio tu u našoj bolnici i nakon mog izlaska znao je kompletno sve od A do Ž o pretragama, tijek bolesti, ma apsolutno sve čak i prije nego ja. A imala sam infarkt. Pitao me imaš li ovu tabletu, onu tabletu? Znaš li da ti je šećer bio povišen? Ma sve! Uglavnom cijeli je Dubrovnik znao da sam imala infarkt – ispričala nam je jedna gospođa. (Podatci poznati uredništvu)
Još jedna žena, želeći također ostati anonimna (Podatci poznati uredništvu), nam je ispričala ružno iskustvo iz dubrovačke bolnice.
-Kad sam rodila prije moga muža i ostale obitelji to je saznala njegova bivša žena koja je čak zamolila prijateljicu babicu da baš taj dan bude tu. Ona je prenijela sve i najsitnije detalje, a imala sam težak i kompliciran porod. To mi je tako zgadilo sve skupa, a porod je jedan od značajnijih događaja u životu žene i trebao bi biti najprivatnija stvar. Dvije bebe i pune ruke posla. Mada danas kad gledam s odmakom žao mi je što nisam reagirala. Kasnije sam saznala da je ta ista za jednu djevojku, koja je prije nekih desetak godina išla napraviti pobačaj, razglasila svima pa je to došlo do njene majke koja je došla tražiti u bolnicu – ispričala nam je druga gospođa.
-Poznanica mi je jedna medicinska sestra koja bi tako ulazila u kartone. Rekla bi mi: ‘Kako si? Vidim djecu si vodila za ovo, ono…’ – kazala nam je treća.
-I ja sam znala jednu koja je ulazila u tuđe kartone. Grozno! – nadovezala se i četvrta.
Međutim, nitko od njih nije nikome ništa prijavio. Tako da je, uz pretpostavku da je ovo što su nam rekli točno, logično da HZZO ne raspolaže evidencijom prijava. A ovakve stvari jesu za prijave jer se protive ne samo kodeksu medicinske etike već i zakonu!
Neetično i protuzakonito
Za komentar brojnih slučajeva koji su izašli u javnost zadnje vrijeme pitali smo predsjednika dubrovačke podružnice Hrvatskog liječničkog zbora Velibora Puzovića koji ne krije čuđenje.
-Iznenađen sam problemima koji su nastupili. Naravno, postoji čitav niz tijela i institucija koje mogu provjeriti okolnosti ovakvih i sličnih prijavljenih događaja. Pacijent ima pravo na povjerljivost o podacima koji su vezani za njegovo liječenje, sukladno zakonima i propisima Republike Hrvatske kao što su Opća uredba o zaštiti podataka, Zakon o zdravstenoj zaštiti, Zakon o zaštiti prava pacijenata, Kazneni zakon RH, Zakon o podacima i informacijama o zdravstvu itd. Hrvatski liječnički zbor, između ostalog, djeluje na njegovanju medicinske etike, pridržavanju medicinskog kodeksa i medicinske deontologije i ako je bilo slučajeva neovlaštenog pristupa medicinskim podacima te kršenja prava na povjerljivost podataka pacijenata koji se odnose na stanje njihovog zdravlja, to smatram nedopustivo s moralne, etičke i zakonske osnove – kategoričan je Puzović kojeg smo pitali tko točno i u kojim okolnostima ima pristup povjerljivim podatcima iz naših medicinskih kartona – pojašnjava Puzović, ističući kako je činjenično i logično da tijekom medicinske obrade pacijenata i liječnici i medicinske sestre i tehničari, ali i administrativno osoblje dolaze do povjerljivih podataka koje su saznali tijekom obavljanja svoga posla.
Kazneno djelo
-Osim što bi bilo neetično odavati takve podatke drugim osobama, postoji i kaznena odgovornost otkrivanja osobnih podataka koje je netko saznao tijekom obavljanja svoga posla. U Kaznenom zakonu Republike Hrvatske se navodi da će se odvjetnik, javni bilježnik, zdravstveni radnik, psiholog, djelatnik ustanove socijalne skrbi, vjerski ispovjednik ili druga osoba koja neovlašteno otkrije podatak o osobnom ili obiteljskom životu koji joj je povjeren u obavljanju njezinog zvanja kazniti. Radi navedenih informacija u medijima o neovlaštenom pristupu kartonima pacijenata smo prije nekoliko dana primili dopis i od strane Hrvatske liječničke komore koja apelira da bi pristup liječnika e-Kartonu i medicinskoj dokumentaciji trebalo ograničiti na podatke koji se liječnika profesionalno tiču. Hrvatski liječnički zbor – podružnica Dubrovnik se pridružuje ovakvom apelu te podsjeća sve zdravstvene i nezdravstvene djelatnike, koji na bilo koji način dolaze do saznanja o osobnim i zdravstvenim podatcima građana, na diskreciju i nužnost čuvanja profesionalne tajne – poručuje Puzović.
Nadzor nad Ministarstvom
Slijedom svega što je zadnjih dana izašlo u javnost Agencija za zaštitu osobnih podataka pokrenula je nadzor nad Ministarstvom zdravstva a u odnosu na zakonitost obrade i pristupa osobnim podacima sadržanima u e-Kartonima građana/pacijenata. Iako svi mi možemo preko sustava e-Građani odrediti tko može ulaziti a tko ne u naš e-Karton kao i provjeravati tko je to činio, nemamo uvid ni kontrolu u bolničke informatičke sustave. A očigledno u okviru njih nastaje problem. Zato je Hrvatska liječnička komora i dala prijedlog koji gore navodi Puzović, da se pristup e-Kartonu ograniči na podatke koji se liječnika profesionalno tiču. Ipak, ono što je najbitnije je nadzor! I za prekršitelje zakona odgovornost! Bitna je i informiranost svakako. Pacijent treba znati svoja prava a svo medicinsko osoblje ih treba poštovati i biti svjesno da, ukoliko to ne čini, može vrlo strogo odgovarati.

Pročitajte još

Novi-stari knez Republike Porporela preživio atentat u Kneževom dvoru

Dulist

DINNER IN THE SKY Nezaboravno iskustvo dolazi u Dubrovniku

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist