Aktualno

Tko milijune nije skrio, magarac je bio

fiskalizacija002

Fiskalizacija će valjda ući u neku od hrvatskih gramatika kao najspominjanija riječ za 2013. godinu u Republici Hrvatskoj.

Od kafića, kafana, kočarica, tržnica, do odvjetničkih ureda, ministar financija Slavko Linić uspio je 'JedinstvenoIdentificiratiRačun' tako da ne postoji ni jedna krčma, u najzabitijem dijelu Lijepu naše čiji cin-cing s kase u realnom vremenu ne registrira sustav porezne uprave. Jer s porezom se ne šali, i 'svi će plaćati porez, bilo veliki ili mali' zavapio je Linić prilikom svog nedavnog boravka na jednoj konferenciji u Dubrovniku.
 
I dok je dio javnosti dočekao ovu riječ na 'f' s neodobravanjem i negodovanjem; jer je država po običaju prvo nametnula kazne i propise, a infrastrukturu ostavila pod velikim upitnikom i naravno na brigu poreznim obveznicima; drugi dio javnosti  ovo fiskaliziranje u mozak doživio je kao svojevrsni križarski rat nad zločestim ugostiteljima koji ne rade ništa, a kradu njima novac ne plaćajući porez. Takvoj percepciji uvelike su pridonijeli i Linićevi inspektori koji su diljem naše obale operirali praveći se Azijatima, Afrikancima, polugolim babama, neukusno (ne)odjevenim strancima svih govornih područja krnjeg engleskog, a kao konačni rezultat, još sredinom kolovoza bilo je zatvoreno više od 150 objekata, od čega je nevjerojatna trećina na području Dubrovnika. Kako su tada izvijestili 'najviše je bilo zatvoreno ostalih dubrovačkih ugostiteljskih objekata, ali tu ulaze i dva kluba, te prostori u tri hotela kod koji su utvrđene nepravilnosti u gotovinskom prometu.'
 
Ugostitelji laju, fiskalizacija ne prolazi
 
Zaludu su dubrovački porezni obveznici vikali, galamili, kumili, molili, plakali i bjesnili na ponašanja inspektora u maniri 'zdrpi kuglu i bježi, bježi', ili odbrojavanja tri sekunde bez računa u najvećoj špici mjeseca, jer Ministarstvo financija je očito izračunalo kako je veća dobit od kazne, zatvaranja i promjene ponašanja nego od prometa kojeg bi dobili za vrijeme kada pojedinci u pitanju ne rade. I tragedija u svemu je – da su bili u pravu!
Na stranu redikulnost i apsurd činjenice da se objekte zatvaralo zbog siće viška u kasi, koji je tako očito baja, ali neosporno je da je jedna od najznačajnijih posljedica poreznog terora kojeg su inspektori provodili na području Dubrovnika promjena ponašanja. Konobari su dobili tikove u prstima brojeći kasu po tristodevedeset peti put tog jutra, pojedini vlasnici manijakalno su izlistavali promet kojeg više ne mogu kresati, a porezna je uredno sve zbrajala. I zbrojila. Na naše traženje, dostavljeni su nam i podaci vezani za poslovanje gotovinom na širem predjelu Grada kroz minulu sezonu, i drskost pojedinacama zaista ostavlja bez daha.
 
 
Milijun kuna – 84 prekršaja
 
Prema njihovoj evidenciji od početka ove godine, zaključno s krajem kolovoza 'porezni obveznici na području Dubrovačko-neretvanske županije uplatili su 1.456.000,00 kuna novčanih kazni za porezne prekršaje, od čega se 839.000 odnosi na porezne obveznike s sjedištem u Gradu Dubrovniku. Porezni obveznici koji obavljaju djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane uplatili su u istom razdoblju 552.000 kuna novčanih kazni za porezne prekršaje.

Kako kažu iz Porezne uprave,  na razini Dubrovačko-neretvanske županije 'u razdoblju od 10.06. – 08.09.2013. ukupno je obavljeno 1.169 poreznih nadzora (sve djelatnosti). Kod 885 nadzora nisu utvrđene nepravilnosti. Kod 284 nadzora su utvrđene nepravilnosti', a na razini grada Dubrovnika 'od 01.lipnja. – 08.09.2013. godine kod poreznih obveznika koji obavljaju djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane u Gradu Dubrovniku provedeno je 469 poreznih nadzora. U navedenom razdoblju gore navedenim poreznim obveznicima izrečena je novčana kazna u iznosu od 952.000,00 kuna i to za 84 porezna prekršaja.'
Prema njihovoj evidenciji 'prekršaji su se najčešće odnosili na neizdavanje računa i neevidentiranje prometa putem naplatnog uređaja ili na drugi odgovarajući način (višak novčanih sredstava u odnosu na evidentirani promet)', a 'najveća izrečena novčana kazna je iznosila 50.000 kuna za poreznog obveznika (pravnu osobu) i 10.000 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi'.
 
Dva milijuna – u dva mjeseca
 
No možda najzastrašujući podaci odnose se na povećanje prikazane dobiti, iz koje proizlazi kako su pojedinci imali ili nevjerojatno dobru sezonu, ili jednostavno nisu u mogućnosti krasti na način i iznos koji su dosada radili.
'Porezni obveznici koji obavljaju djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane sa sjedištem u nadležnosti Ispostave Dubrovnik (Grad Dubrovnik, Župa Dubrovačka, Dubrovačko primorje, Ston, Janjina) iskazali su od 01.01.-30.06.2013. godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine 29,92% veće ukupne isporuke', odgovorili su na naš upit s posljednjim dostupnim podacima iz Porezne uprave, no gotovo je sigurno kako će te brojke biti drastično veće u drugom polugodišnjem izračunu.
Naime, na naše traženje da nam specifiraju koliko je najveće pojedinačno povećanje prikaza prometa u usporedbi s 2012. godinom, oni odgovaraju:

'Od 01.06.-31.07.2013. godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine najveća razlika prijavljenih isporuka u apsolutnom iznosu (pojedinačno u kunama) iznosi 2.069.531,81 kuna(!! op.a..). Istu je prijavio porezni obveznik koji obavlja djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane u gradu Dubrovniku', a iako nisu specificirali o kojim iznosima je riječ, na razini županije ističu kako je najveće pojedinačno povećanje prometa u odnosu na prošlu godinu nevjerojatnih 300 posto.' Brojke su to koje dovoljno govore same za sebe…
 

Pročitajte još

ŠEST SATI KASNIJE ‘Oliver’ uplovio u Velu Luku

Dulist

NOVI DETALJI S ‘OLIVERA’ Još pluta, na brodu 340 ljudi

Dulist

OŠ LAPAD POSTAJE OŠ IVA DULČIĆA? Pokrenuta peticija zbog promjene naziva škole

Dulist