Aktualno

TKO JEST, TKO NIJE ZADOVOLJAN SEZONOM? Hoteli i apartmani u Gradu puni, iznajmljivači u okolici i ugostitelji nezadovoljni

gosti u portu

Nadležnima su puna usta hvale kako je sezona izvrsna, na granicama su kolone, zastoji, Ryanairovi i ostali letovi puni, a opet mnogi se žale da nije dobro, pa smo odlučili provjeriti što i krenuli od ugostitelja koji imaju najviše prigovora.

Njih troje, jedna pizza i boca vode
— Ma oni se rasipaju stalno nekim brojkama, a nama nikad gore! U vrijeme ručka i večere pola stolova zjapi prazno, a sve je više onih što sjednu ručati pa njih troje naruče jednu pizzu i bocu vode. Uz ove najmove, nabavne cijene koje su nenormalno poskupile, sve veće plaće radnicima kojima treba osigurati i platiti smještaj, dođe mi da stavim ključ u bravu. Ali doslovno! – požalio nam se vlasnik restorana u gradskoj jezgri. Inzistirao je da mu ne navodimo ime i prezime jer, rekao nam je, ‘ljudi se jedva čekaju obrušit po nama ugostiteljima, zanimljivo kako smo mi uvijek prvi na meti, prije uhljeba koji na izmišljenim radnim mjestima parazitiraju, da ne nabrajam dalje’.
Ostali ugostitelji s kojima smo provjerili jesu li ovo izdvojeni slučajevi ili zaista nije dobro, potvrdili su nam kako ni oni nisu zadovoljni.
— Ma kako ću bit? Kažu dobra sezona. Jest, vlasnicima apartmana kojima su, ovi što dolijeću s Ryanairom popunili svaku rupu. Ali ti gosti dolete za smješnu lovu, plate još apartman, a ostalo će kupit po kuglu sladoleda, što u pekari za pojest ili nakuhavati u smještaju, zaradit će butige, ali restorani ne! – kategorički nam tvrdi vlasnik restorana.
— Predsezonski gosti i postsezonski meni budu odlični, ali iz ljeta u ljeto gosti su u samoj sezoni sve lošiji. Zauzmu stol, naruče njih više jedno najjeftinije jelo koje dijele i uz to vodu – potvrđuje nam priču prvog sugovornika još jedan vlasnik restorana.
—U nas je uvijek isto, odlični gosti, odlična sezona, ali da bi to tako bilo treba kvalitetu držati uvijek na istoj razini i ne divljati s cijenama. Imamo sjajne recenzije, preporuke i zadovoljni smo. Doduše zabilježili smo nešto manji promet za vrijeme objeda kad je bio ovaj toplinski val, valjda se ljudima nije dalo izlaziti po tim vrućinama, ali sve u svemu dobro je – drugačije ipak priča još jedan ugostitelj, naš sugovornik.

Iznajmljivači izvan Grada kukaju
Raspitali smo se kod privatnih iznajmljivača kakva je situacija i, očekivano, ovi na užem gradskom području su zadovoljni.
—Meni je dobra sezona, ista kao i prošle godine – rekla nam je Daniela Tomaš. I Dženita Lazarević je zadovoljna, dapače, njoj je sezona izvrsna, a Nancy Grbavac Perović i Ana Vuco – Stojanović potvrđuju.
—Ja sam puna, ali s normalnim cijenama, gosti ne troše puno, svi kuhaju i peru robu po cijele dane, slabo izlaze vanka. Prosjek godina 35 – opisala je Vesna Šuperak.
—Sezona je dobra što se tiče količine, ali su gosti puno lošije volje, manje platežne moći. Kao da čekaju da im nešto ne valja, pa žele kukat – pojasnila nam je Ruth Matičević.
— Sezona top, gosti savršeni, prosjek godina varira, neki se žale da im je taksi bio preskup, ali njih 99 posto se voze Uberom po preporuci. Uglavnom kažu da ne znamo gdje živimo, da se ovo ne može platiti – istaknula je Kristina Kostopeč.
Međutim, dosta vlasnika smještaja izvan Grada ne dijele njihovo zadovoljstvo. Situaciju nam je detaljno opisala i podijelila s nama mišljenje vlasnica vile s bazenom u Lozici kapaciteta za 10 gostiju s uslugom doručka i kaže ‘vrlo konkuretnim cijenama, baziranim na istraživanju konkurencije, ostalih sličnih vila i hotelskog smještaja’.
—Neusmnjivo je da je trend posljednjih godina da nam dolaze gosti sve manje platežne moći koji si mogu priuštiti letove jeftinih avio prijevoznika, a onda u destinaciji traže što povoljniji smještaj, hranu, prijevoz transfera i slično. Istovremeno sam mišljenja da je ono što se nudi preskupo u odnosu na ponuđeno, jer gosti nam se sve više žale na kvalitetu ponude i razinu usluge u svim sektorima. Grad je priča za sebe – uvijek pun i u pred i post sezoni, o sezoni da ne govorimo! Nama koji smo izvan grada nije dobro, zapravo iz godine u godinu je sve lošije. Mi konkretno napunimo smještaj do 100 dana, ne duže, a i to uz velike korekcije cijena, tako da vilu s bazenom prvi red do mora dajemo po cijeni prosječnog apartmana u stambenoj zgradi bez pogleda primjerice u Lapadu. Zanimljivo, nekih 20-tak dana krajem lipnja i početkom srpnja smo smanjili cijenu na 300 eura noć kako ne bi ostali prazni i čak i tad smo jedva napunili i to ne u potpunosti. Nakon 24. kolovoza nemam nijednu rezervaciju, ma niti upit – ispričala nam je ova iznajmljivačica, koja nas uvjerava da su mnogi u istoj situaciji kao i ona i njezina obitelj, a istaknula je, nemalo njih je dosta uložilo u svoje objekte i ‘grcaju u minusima i kreditima’.

U hotelima bolje nego lani
Kako bismo dobili kompletnu ‘sliku’ interesirali smo se kakva je situacija u hotelskom smeštaju.
—Izuzetno smo zadovoljni popunjenošću naših smještajnih kapaciteta ove sezone, koja pokazuje bolje trendove u odnosu na prošlogodišnju. U prvih sedam mjeseci nadmašili smo rezultate ostvarene u istom vremenskom razdoblju, a bilježimo i znatno izraženije povećanje ‘last minute’ bookinga. Tradicionalno, najveći broj noćenja ostvarili su gosti s naših ključnih emitivnih tržišta, prvenstveno iz Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država. Također je evidentan povećan interes gostiju iz Francuske i Španjolske, a posebno nas veseli i povećanje broja gostiju s domaćeg tržišta – rekla nam je Nikoleta Kušelj iz Adriatic Luxury Hotela.
Sve u svemu nameće se zaključak da se trend od onog razdoblja nakon korone znatno promijenio. Naime, tada su itekako popularne bile vile za odmor u okolici što je ponukalo mnoge na ulaganje u svoje objekte. Niskotarifni prijevoznici ‘idu na ruku’ privatnim iznajmljivačima, ali ovima na užem gradskom području, a vlasnicima restorana, naročito ovih luksuznijih i skupljih, očigledno baš i ne.

Pročitajte još

Hrvatska obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Dulist

Prometna nesreća u Trstenom, dvije osobe ozlijeđene

Dulist

Centar za djecu, mlade i obitelj Dubrovnik najavljuje bogat program aktivnosti u kolovozu

Dulist