OPG Niko Đivanović, obrt „Delicije“ Nenad Živić, OPG Mirjana Handabaka, OPG Marija Kuraja, Dubrovačka kuća d.o.o., OPG Luko Jakobušić, OPG Miletić, OPG Ruse Sambrailo, OPG Luka Dragić i OPG Ivica Matijević korisnici su oznake ‘Dubrovnik-Neretva Rural Quality’. Ugovori sa županom Nikolom Dobroslavićem potpisani su danas u palači Ranjina.
Dobroslavić je čestitao potpisnicima te kazao da je ovaj projekt od iznimnog značaja, kako zbog definiranja koji su to tradicijski ruralni proizvodi i koji je njihov standard, ali i zbog glavnog cilja njihovog što boljeg plasmana na tržištu.
– Dubrovačko-neretvanska županija obiluje ruralnim tradicionalnim bogatstvom, a vjerujem kako će oznaka „Dubrovnik-Neretva Rural Quality“ pridonijeti da ono bude što bolje prepoznato – zaključio je Dobroslavić.
Predsjednik Povjerenstva za ocjenjivanje proizvoda Josip Žuvela izrazio je zadovoljstvo što se potpisuju ovi ugovori, pritom kazavši kako vjeruje da će zavidna kvaliteta arancina, mjendula i smokava ostati na razini, kao i biti kontinuirano kontrolirana.
Riječ je o nastavku projekta Tradicijski proizvodi za turističko tržište koji se provodi u suradnji s DUNEA-om, MINT-om i Agronomskim fakultetom u Zagrebu. U veljači je raspisan poziv za prijavu novih poduzetnika te je nakon terenskog obilaska i prezentacije projekta pristiglo 25 zahtjeva – 14 za dubrovačke arancine, 9 za dubrovačke bruštulane mjendule i 2 za dubrovačke suhe smokve.
Organoleptičko povjerenstvo u sastavu Josip Žuvela, Božo Lučić i Sanda Desnica ocjenjivalo je u svibnju pristigle uzorke te je 17 proizvoda ocijenjeno zadovoljavajućom ocjenom, a 8 proizvoda nije zadovoljilo stroge ocjenjivačke kriterije.
Ukupna kontrolirana količina koja se ovoga trenutka pušta na tržište pod županijskim brendom/ oznakom je 1325 kg. Dubrovačko-neretvanska županija dodijelila je startni paket pakiranja (30% prijavljenih količina) te se obvezala promovirati tradicijske proizvode i poticati nove proizvođače.